Tradiții de Buna Vestire 2024: "Cucule voinicule, câți ani îmi vei da, până mă voi însura?". Ce semnificație are această întrebare pe care tinerii o rostesc azi?

Autor: Denisa Irimia

Ce traditii au loc de Buna Vestire

Sursa: ziarul lumina

În fiecare an, pe 25 martie, celebrăm Sărbătoarea Bunei Vestiri, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

Buna Vestire  este un moment important în cadrul Postului Paștelui și este una dintre cele două zile în care Biserica permite consumul de pește.

Citește și: Ce trebuie să punem în pragul casei de Buna Vestire? Acest obicei ne apără de boală şi catastrofe

Tradiții de Buna Vestire 2024

Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Arhanghelul Gavriil a coborât la Fecioara Maria și i-a dat de veste că îl va naște pe Iisus Hristos.

Conform Evangheliei, Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil la Nazaret, unde i-a comunicat Mariei că va fi binecuvântată să-l aducă pe lume pe Iisus Hristos.

Chiar dacă această sărbătoare este celebrată cu nouă luni înainte de nașterea Mântuitorului, data exactă a acestei sărbători a variat, de-a lungul timpului.

În unele regiuni, era marcată pe 5 ianuarie, în preajma Bobotezei, iar în câteva Biserici din Europa de Vest, cum ar fi Spania, Galia și Milano, cea mai veche sărbătoare a Fecioarei Maria era sărbătorită la data de 18 decembrie.

Citește și: Mesaje creștine de Bobotează 2024: ”Să-ți găsești liniștea și bucuria în suflet, așa cum Iisus Hristos a găsit-o în apele Iordanului”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce tradiții trebuie să respectăm pe 25 martie 2024, de Buna Vestire

În folclorul tradițional, Buna Vestire este denumită și Ziua Cucului, deoarece conform credinței populare, în această zi are loc primul cântec al cucului, simbolizând venirea primăverii.

Una dintre tradițiile practicate este aceea că în ziua de 25 martie, oamenii numără de câte ori cucul își repetă cântecul. Se consideră că această practică le poate oferi indicii despre cât timp le mai rămâne să trăiască.

Un alt obicei este ca în ziua sărbătorii, atât fetele cât și băieții să îi adreseze cucului întrebări despre viitorul lor: "Cucule voinicule, câți ani îmi vei da, până mă voi însura?" Se spune că dacă după aceste cuvinte cucul începe să cânte, înseamnă că mai este un an până la căsătorie. În caz contrar, în cazul în care cucul tace, se presupune că se vor căsători mai devreme de un an.

În anumite regiuni ale țării, este practicat obiceiul de a aprinde un foc în curte, chiar în fața ușii, și de a așeza lângă foc trei castroane care conțin apă, sare și pâine, destinate ulterior să fie oferite ca pomană.

În alte regiuni, conform tradiției, se așază pe pragul ușii trei farfurii cu pâine și sare, cu scopul de a hrăni îngerii. Se spune că aceștia vor veghea asupra casei și a locuitorilor săi, protejându-i de rele.

De asemenea, în ziua sărbătorii, se spune că nu este recomandat să dormi prea mult, deoarece există credința că riscul de a fi somnoros tot restul anului este mai mare.

O altă credință populară spune că este nepotrivit să verifici cuibul de ouă sau să îi pui sub cloșcă în ziua sărbătorii, deoarece există temerea că puii se vor îmbolnăvi. În plus, conform tradiției, în această zi, femeile sunt sfătuite să nu spele și să nu calce, în timp ce bărbații sunt îndemnați să evite activitățile gospodărești.

Credincioșii ortodocși au dezlegare la pește

Buna Vestire este una dintre cele două momente din Postul Paștelui în care credincioșii sunt îndreptățiți să consume pește. De asemenea, credincioșii mai au permisiunea să consume pește și în ziua de 9 aprilie, când este celebrată Duminica Floriilor.