Tradiții de Crăciun 2021. Ce se pune sub fața de masă pentru a avea belșug. Iată unde trebuie să pui pâinea pe masa festivă de Crăciun

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 17 sep 2022, 05:20

Toată familia se strânge la masa festivă de Crăciun 

Sursa: unsplash

Crăciunul este o sărbătoare care are o mulțime de semnificații și, evident, de ea se leagă și foarte multe tradiții și obiceiuri. Ce se pune pe masă pentru a avea belșug și unde trebuie așezată pâinea?

Tradițiile și superstițiile care au în centrul lor sărbătoarea Crăciunului sunt vechi de sute de ani, dar cu toate acestea, multe dintre ele încă se mai respectă, în special în zonele rurale. Iată ce obiceiuri se leagă de masa festivă de Crăciun 2021, ce ar trebui pus sub fața de masă și unde trebuie așezată pâinea.

Crăciun 2021. Ce se pune sub fața de masa pentru a avea belșug în anul ce vine?

Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu o serie de tradiții și superstiții. Se spune că cei care țin cont de ele vor avea parte de noroc, belșug, sănătate și prosperitate în anul ce vine. În schimb, despre cei care le ignoră se crede că nu vor avea un an tocmai bun și că ghinionul îi va urmări la fiecare pas. 

Una dintre cele mai vechi superstiții de Crăciun spune că este bine ca sub fața de masă să fie pusă pleava de grâu.

Încă din cele mai vechi timpuri se spune că cei care vor face acest lucru vor avea parte de noroc și de foarte mult belșug în anul ce vine. Grâul este un simbol al prosperității, dar și al vieții, având în vedere că bobul de grâu încolțește și astfel este asociat cu biruința vieții asupra morții.

În cultura românească, grâul face parte din mai multe ritualuri, iar cel mai cunoscut este cel din seara de Sfântul Andrei. Pe 30 noiembrie se pune grâul la încolțit.

Se spune că dacă grâul va crește mare și des, atunci anul va fi unul bun, dacă nu, atunci persoana care a pus grâul la încolțit va avea parte de un an mai dificil.

Unde se pune pâinea pe masa de Crăciun 2021?

Un obicei vechi și despre care știu foarte puține persoane are legătură cu așezarea pâinii pe masa de Crăciun. Ei bine, pe 25 decembrie, pâinea nu ar trebui să stea pe masa festivă de Crăciun, ci sub masă.

Se spune că cei care vor pune pâinea sub masă vor fi mai norocoși în anul ce vine și vor reuși să treacă cu mai multă ușurință peste probleme. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce este Vasilca, obiceiul mai vechi ca tradiție decât Steaua și Plugușorul! Unde se întâlnește

Tradiții de Crăciun 2021 care sunt mai puțin cunoscute 

Dacă unele tradiții și obiceiuri sunt respectate atât de românii de la orașe, cât și de cei de la sate, există unele tradiții care se aplică doar în anumite zone ale țării, motiv pentru care sunt mai puțin cunoscute.

În Maramureș, în seara de Crăciun, gospodarii care au vite merg să le ungă pe frunte cu usturoi și ung și ușile grajdurilor. Se spune că, în acest fel, spiritele rele vor sta departe de aceste animale. Oamenii se ung și ei pe spate, frunte, genunchi și coate cu usturoi, tot pentru a fi protejați de forțele răului. 

În zona Bucovinei, se spune că în Ajunul Crăciunului este bine ca oamenii să pună pe masă un colac și un pahar cu apă. Se crede că sufletele celor adormiți își vor vizita casele, vor gusta din colac și vor bea apă.

Pentru a avea parte de noroc și sănătate în noul an, se spune că în dimineața de Crăciun, oamenii ar trebui să se spele pe față cu apa curată de izvor în care să pună o monedă de argint.

Unele tradiții și superstiții legate de Crăciun încă sunt actuale în anul 2021, în timp ce altele s-au mai pierdut sau sunt respectate doar de bătrâni.

Citeste si: Curățenia de Crăciun 2021. Zilele din decembrie în care este interzis să faci curat

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.