Tradițiile și superstițiile care au în centrul lor sărbătoarea Crăciunului sunt vechi de sute de ani, dar cu toate acestea, multe dintre ele încă se mai respectă, în special în zonele rurale. Iată ce obiceiuri se leagă de masa festivă de Crăciun 2021, ce ar trebui pus sub fața de masă și unde trebuie așezată pâinea.
Crăciun 2021. Ce se pune sub fața de masa pentru a avea belșug în anul ce vine?
Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu o serie de tradiții și superstiții. Se spune că cei care țin cont de ele vor avea parte de noroc, belșug, sănătate și prosperitate în anul ce vine. În schimb, despre cei care le ignoră se crede că nu vor avea un an tocmai bun și că ghinionul îi va urmări la fiecare pas.
Una dintre cele mai vechi superstiții de Crăciun spune că este bine ca sub fața de masă să fie pusă pleava de grâu.
În cultura românească, grâul face parte din mai multe ritualuri, iar cel mai cunoscut este cel din seara de Sfântul Andrei. Pe 30 noiembrie se pune grâul la încolțit.
Unde se pune pâinea pe masa de Crăciun 2021?
Un obicei vechi și despre care știu foarte puține persoane are legătură cu așezarea pâinii pe masa de Crăciun. Ei bine, pe 25 decembrie, pâinea nu ar trebui să stea pe masa festivă de Crăciun, ci sub masă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citeste si: Ce este Vasilca, obiceiul mai vechi ca tradiție decât Steaua și Plugușorul! Unde se întâlnește
Tradiții de Crăciun 2021 care sunt mai puțin cunoscute
Dacă unele tradiții și obiceiuri sunt respectate atât de românii de la orașe, cât și de cei de la sate, există unele tradiții care se aplică doar în anumite zone ale țării, motiv pentru care sunt mai puțin cunoscute.
În Maramureș, în seara de Crăciun, gospodarii care au vite merg să le ungă pe frunte cu usturoi și ung și ușile grajdurilor. Se spune că, în acest fel, spiritele rele vor sta departe de aceste animale. Oamenii se ung și ei pe spate, frunte, genunchi și coate cu usturoi, tot pentru a fi protejați de forțele răului.
În zona Bucovinei, se spune că în Ajunul Crăciunului este bine ca oamenii să pună pe masă un colac și un pahar cu apă. Se crede că sufletele celor adormiți își vor vizita casele, vor gusta din colac și vor bea apă.
Pentru a avea parte de noroc și sănătate în noul an, se spune că în dimineața de Crăciun, oamenii ar trebui să se spele pe față cu apa curată de izvor în care să pună o monedă de argint.
Unele tradiții și superstiții legate de Crăciun încă sunt actuale în anul 2021, în timp ce altele s-au mai pierdut sau sunt respectate doar de bătrâni.
Citeste si: Curățenia de Crăciun 2021. Zilele din decembrie în care este interzis să faci curat