Floriile 2023 sau Duminica Floriilor reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele și marchează începutul Săptămânii Patimilor. Sărbătoarea Floriilor nu are o dată exactă, ci pică întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Când pică Floriile în 2023 și care sunt cele mai frumoase tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor?
Citește și: Sărbătoare 25 martie 2023: Ce nu este bine să faci de Buna Vestire? Aduce mare ghinion
Când sunt Floriile în 2023?
Floriile 2023 pică pe data de 9 aprilie, de cu o săptămână înainte de data la care creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele 2023. Floriile 2023 sau Duminica Floriilor comemorează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.
Mântuitorului Iisus Hristos intră în Ierusalim smerit, călare pe mânzul asinei, înconjurat de cei 12 Apostoli, împlinind astfel profeția lui Zaharia: "Bucură-te foarte fiica Sionului, veselește-te fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine drept și biruitor, smerit și călare pe asin" (Zaharia
Mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic și cântări de bucurie:" Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!" (Matei 21, 9), semn al pogorârii lui Dumnezeu din Ceruri și venirea Sa pe pământ pentru a-i mântui lumea.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Intrarea în Ierusalimul pământesc pentru a pătimi, a trece prin suferință și moarte și apoi a învia din morți este o etapă spre intrarea în Ierusalimul ceresc a Mântuitorului Iisus Hristos și anume prin Învierea Sa din morți și prin Înălțarea Sa la cer”, potrivit Patriarhului Daniel.
Tradiții de Florii 2023
În ziua de Florii, se aduc în biserici ramuri de salcie care sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor, în amintirea ramurilor de finic și de măslin cu care mulțimile au întâmpinat pe Domnul la intrarea Sa în Ierusalim și pe
care creștinii le țin în mâini ca semn al biruinței împotriva morții.Despre ramurile de salcie sfințite la biserică în Duminica Floriilor se spune că sunt pline de binecuvântări menite să purifice trupul, casa și familia și de aceea creștinii le aduc acasă și le așează la loc de cinste, lângă o icoană, sau la geamuri și la uși, ca să țină relele la distanță.
Având în vedere că aceste ramuri poartă binecuvântarea lui Dumnezeu în urma rugăciunii preotului, cel mai potrivit ar fi ca, după ce se usucă, ele să nu fie aruncate la gunoi, ci arse sau îngropate în pământ, pentru a se „întoarce” din nou în natură.
Obiceiuri în Duminica Floriilor
Unul dintre obiceiurile specifice Floriilor este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor.
Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, rostind: „Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”În ziua de Florii, gospodinele scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.
Un alt obicei este cel de a lega sălciile sfințite de Florii în jurul taliei pentru a le da vigoare și putere oamenilor pentru muncile câmpului.
Cine își sărbătorește onomastica de Florii
Românii cu nume de floare își sărbătoresc ziua onomastică în fiecare an, de Florii. În cazul bărbaților, cel mai sărbătorit nume în Duminica Floriilor este Florin (334.734 de persoane), urmând apoi Viorel, Forian, Florea, Florentin și Florinel.
În cazul femeilor, cele mai sărbătorite nume de Florii sunt Viorica, Florentina, Florica, Floarea, Florina.