Tradiții de Înălțarea Domnului 2023: De ce se înroșesc ouăle roșii în această zi?

Autor: Bianca Vidoi

Înălțarea Domnului este sărbătorită de credincioși la 40 de zile după Învierea Domnului

Sursa: PixaBay

Tradiții de Înălțarea Domnului 2023. Înălțarea Domnului este sărbătorită de credincioși la 40 de zile după Învierea Domnului și mai este cunoscută sub numele de Ispas.

Tradiții de Înălțarea Domnului 2023. Înălțarea Domnului este celebrată întotdeauna într-o zi de joi, la 40 de zile de la Învierea Domnului, iar anul acesta este sărbătorită la sfârșitul lunii mai.

Citește și: Calendar ortodox mai 2023: Pe ce dată pică Sf. Constantin și Elena și Înălțarea Domnului?

De ce se înroșesc ouăle roșii în această zi?

Înălțarea Domnului se sărbătorește anual, într-o zi de joi, la 40 de zile după Învierea Domnului și mai este cunoscută sub numele de Joia Iepelor sau Ispasul. Aceasta este ultima zi în care credincioșii pot să vopsească ouă, iar această tradiție trebuie realizată în ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului, mai exact la data de 25 mai. 

Aceste ouă vor fi duse la biserică pentru a fi sfințite de preot, iar la sfârșitul slujbei, acestea vor fi împărțite celor mai puțini norocoși.

Ouăle nu vor fi împărțite singure, acestea vor completa pachetul ce conține preparate specifice praznicului, mai exact pască, plăcintă, pâine, ceapă verde și ceva de băut, dar și alte alimente pe care cei trecuți la cele veșnice obișnuiau să le consume.

Tradiția mai spune că în această zi cerurile sunt deschise, iar sufletele morților, ce au venit în ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a înviat, se pregătesc pentru a pregăti pentru a părăsi casele în care au locuit și se vor înălța la cer.

Pachetele pe care oamenii le dau în această zi reprezintă alimentele necesare pentru călătoria de întoarcere. 

Citește și: Moșii de vară 2023 calendar ortodox: Ce se dă pomană în această zi?

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții de Înălțarea Domnului 2023 

În această zi, credincioșii țin cont de numeroase tradiții ce îi ajută atât pe ei, cât și pe cei trecuți la cele sfinte. Mormintele celor ce au plecat dintre noi trebuie să fie împodobite cu frunze de paltin, în acest mod răposații se vor odihni în pace și strigoii vor fi alungați din cimitire. 

În multe localități din Muntenia, bărbații se leagă la brâu cu frunze de nuc pentru a nu avea dureri de spate.

De altfel, din gospodăriile oamenilor nu trebuie să lipsească frunze de leuștean, acestea trebuie să împodobească ferestrele casei cu aceste frunze, astfel încât să protejeze împotriva pagubei și a bolilor pe parcursul anului. 

Se crede că paltinul, nucul, alunul și leușteanul, culese în această zi, au puteri vindecătoare. În această zi, credincioșii trebuie să nu se certe cu nimeni și să nu aibă resentimente, iar dacă acest lucru este realizat, atunci dușmanii nu vor avea putere asupra noastră și vom fi mai sănătoși tot anul. 

Credincioșii trebuie să nu dea nimic de împrumut, mai ales chibrituri sau alte surse de foc deoarece se crede că acestea aduc pagubă în casă și toată familia va avea numai necazuri, iar rudele vor avea vor avea inima rea ca focul. 

Citește și: Calendar Ortodox marți, 2 mai 2023: Sărbătoare cu cruce neagră. Ce Sfânt este și ce rugăciunea este bine să citești în această zi?

Sursa: stirilekanald.ro