Tradiții de Întâmpinarea Domnului 2024: Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 feb 2024, 09:47

Care sunt tradițiile pe care trebuie să le urmăm și activitățile ce sunt interzise la data de 2 februarie 2024, când celebrăm Întâmpinarea Domnului 

Sursa: doxologia.ro

Întâmpinarea Domnului este celebrată la data de 2 februarie 2024, iar credincioșii țin cont de mai multe tradiții în această zi sfântă.

Întâmpinarea Domnului este sărbătorită de credincioși la 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, astfel este anual celebrată la data de 2 februarie. Data de 2 februarie 2024 este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, reprezentând astfel cât de importantă este această cinstire, motiv pentru care creștinii nu pot face toate activitățile cu care sunt obișnuiți. Iată care sunt tradițiile de care este bine să ținem cont de Întâmpinarea Domnului, dar și ce nu este bine să facem la data de 2 februarie 2024.

Ce nu este bine să faci de Întâmpinarea Domnului, la data de 2 februarie 2024

Întâmpinarea Domnului este sărbătorită la data de 2 februarie 2024, la 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, iar aceasta este singura sărbătoare cu cruce roșie din luna februarie, fiind astfel cea mai importantă din a doua lună a anului. În această zi sfântă, Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templul Vechi din Ierusalim de către Fecioara Maria și Sfântul Iosif, astfel încât să urmeze Legea și să îl mântuiască pe nou născut. 

În acea vreme, toți întâi născuții familiilor trebuiau ca după 40 de zile de la nașterea acestora, dacă erau de parte bărbătească, să fie duși la Templul Vechi pentru a fi mântuiți de Domnul, iar pentru răscumpărarea acestora, părinții trebuiau să aducă o jertfă, precum Fecioara Maria a adus o pereche de turturele. Ținând cont de faptul că Întâmpinarea Domnului are o însemnătate atât de importantă pentru credincioși, fiind și o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, creștinii țin cont de ceea ce nu trebuie să facă în această zi, astfel încât să fie protejați de

spirite necurate.

Citește și: Întâmpinarea Domnului, sărbătoare mare pe 2 februarie 2024. Care este semnificația acestei zile?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se crede că la data de 2 februarie 2024, când este celebrată Întâmpinarea Domnului, nu este bine să mâncăm înainte de a se termina Sfânta Liturghie, deoarece se crede că altfel vom avea probleme cu stomacul. Nu avem voie să lucrăm în această zi sfântă, crezându-se că astfel vom avea parte de mai mult chin atunci când suntem în ceasul morții. Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare trecută cu cruce roșie, motiv pentru care creștinii nu trebuie să spele, croșeteze, măture sau să calce rufe, potrivit ego.ro.

La data de 2 februarie 2024 nu este bine să tăiem cu foarfeca, deoarece vom atrage asupra locuinței noastre o invazie de gândacii forfecari. Nu este recomandat ca în ziua în care este cinstită Întâmpinarea Domnului să ne certăm cu persoanele apropiate nouă sau să fim zgârcite cu acestea, deoarece se spune că aceste persoane nu vor avea parte de un an îmbelșugat.

Creștinii trebuie să evite și consumul de miere în această zi sfântă, deoarece se crede că prin intermediul acestui aliment vor atrage energiile negative pentru că acest lucru semnifică o ofensă la adresa muncii

ursului. 

Tradiții de care să ținem cont de Întâmpinarea Domnului

Ziua de 2 februarie 2024 este cunoscută de toți credincioșii sub denumirea de Întâmpinarea Domnului, însă în anumite regiuni din țară, această mare sărbătoare este recunoscută și ca Sterenie sau Ziua Ursului. Potrivit tradiției, la data de 2 februarie are loc o confruntare între anotimpul cald și cel rece, iar dacă în această zi este cald, iar ursul iese din bârlog, acesta se va speria de umbra sa și se va întoarce în bârlog, acolo unde va rămâne pentru următoarele 6 săptămâni, perioadă în care iarna nu va pleca din țară. În cazul în care în această zi este înnorat, iar ursul nu se sperie de umbra sa, atunci primăvara se apropie. 

În trecut, persoanele ce era bolnave erau unse cu grăsime de urs, în timp ce erau afumate cu păr de urs, pentru a se putea vindeca, crezând că astfel vor atrage în viața lor puterea pe care o are și ursul. Se crede că ziua de Sterenie este una ghinionistă, iar persoanele ce vor face nuntă în această zi vor avea parte numai de necazuri în viața lor.