Tradiții de obiceiuri de Florii. Ce este interzis să faci pe 13 aprilie

Autor: Bianca Vidoi

Tradiții de obiceiuri de Flori

Sursa: Shutterstock

La data de 13 aprilie 2025 este celebrată Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută drept Duminica Floriilor.

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este celebrată întotdeauna cu o săptămână înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, astfel nu are o dată fixă. În anul 2025, această sărbătoare este pomenită la data de 13 aprilie, zi în care credincioșii au dezlegare la pește în Postul Paștelui. Credincioșii respectă n Duminica Floriilor mai multe tradiții și obiceiuri adânc înrădăcinate în tradiția românească. Iată ce nu trebuie să facem pe 13 aprilie 2025.

Tradiții de obiceiuri de Florii

Duminica Floriilor este celebrată în Postul Paștelui, mai exact cu o săptămână înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii având a doua dezlegare la pește. În această zi este amintită Intrarea Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, la doar o zi după ce L-a înviat pe Lazăr. Ajuns în cetate, Mântuitorul a fost așteptat de credincioși cu ramuri de finic și măslin, rostind: „Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”. 

Ziua de 13 aprilie 2025 marchează începutul Săptămânii Patimilor, începând chiar din seara Duminicii Floriilor să se săvârșească deniile. Fiecare denie citită amintește de un moment important din viața Mântuitorului Iisus Hristos. În dimineața zilei de 13 aprilie 2025, credincioșii duc crengi de salcie la biserică, acolo unde vor fi sfințite de către preot. După slujba specifică acestei sărbători, creștinii iau acasă câteva crengi de salcie care vor fi așezate lângă o icoană. 

Citește și: Florii, 13 aprilie 2025: Ce reprezintă salcia care le este oferită credincioșilor în biserică după ce a fost sfințită

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pască cu ciocolată, desertul pregătit de Jamila: „Cremoasă, fină, cu aluat pufos. Este foarte bună și cu înghețată.”

Se crede că aceste crengi de salcie au o putere nebănuită, fiind folosite pentru însănătoșirea persoanelor din casa în care se află. În unele zone ale României, crengile de salcie se pun la mormântul persoanelor decedate, astfel încât să le dăm de veste că urmează Paștele. Un alt obicei cunoscut în zonele rurale ale României le încurajează pe fete să fiarbă busuiocul în apă în noaptea de Florii, urmând ca a doua zi să se spele cu acea apă pentru a avea păr frumos și strălucitor. 

Gospodinele din România aerisesc foarte bine casa în Duminica Floriilor, dar și hainele, astfel încât să înlăture energiile negative și spiritele necurate din gospodăria lor, potrivit traditii-superstitii.ro

Ce este interzis să faci pe 13 aprilie

Gospodarii nu trebuie să planteze pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece se crede că aceștia o să facă doar flori, fără să facă și fructe.

În ziua de Florii nu este indicat să ne spălăm pe cap, deoarece astfel încărunți prematur și vom avea părul alb în cap. Femeile nu torc în Duminica Floriilor, astfel încât persoanele decedate care așteaptă la poarta Raiului să nu revină pe pământ. 

Fetele pot afla în Duminica Floriilor dacă urmează să se căsătorească pe parcursul anului sau nu. Tot ce trebuie să facă este să pună o oglindă și o cămașă curată sub un pom altoit. Aceste elemente erau folosite ulterior în pentru farmece de noroc în dragoste. De Florii nu trebuie să muncim, ci să ne concentrăm, asupra rugăciunilor și odihnei, potrivit alba24.ro.