Tradiții de Paștele Catolic 2023: Obiceiuri și superstiții pentru această zi

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 ian 2024, 03:35

Paștele catolic se sărbătorește în acest an pe data de 9 aprilie, iar creștinii respectă aceleași obiceiuri de sute de ani.

Sursa: https://pixabay.com/ro/

Paștele catolic se sărbătorește în acest an pe data de 9 aprilie, iar creștinii respectă aceleași obiceiuri de sute de ani.

Paștele catolic este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin, care celebrează învierea lui Iisus Hristos. Iată cele  ai importante obiceiuri și tradiții care au loc în preajma Sărbătorii Pascale.

Creștinii catolici sărbătoresc Paștele pe 9 aprilie

În 2023, Paștele Catolic se sărbătorește la data de 9 aprilie. La fel ca Paștele Ortodox, Paștele Catolic comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Citește și: Rețetă Paște 2023: Pască cu brânză fără aluat

De ce catolicii au Paștele mai devreme?

Există o singură regulă prin care se stabilește data Paștelui, iar aceasta a fost stabilită chiar la primul sinod ecumenic din anul 325 de la Niceea. Creștinii se ghidează după următoarea regulă: Sărbătoarea Învierii Domnului (popular Paște) va fi în prima zi de Duminică, după lună plină după echinocțiu de primăvară. Mai exact, există 3 coordonate majore: ziua de Duminică (ziua sfântă a creștinilor), un eveniment astronomic-luna plină-și

echinocțiul de primăvară-21 Martie. Așadar, niciodată Paștele nu poate fi înainte de 21 Martie. Apoi se așteaptă prima lună plină și în prima duminică după acest eveniment se organizează sărbătoarea pascală.

Iată câteva dintre obiceiurile și tradițiile asociate cu Paștele Catolic

Înainte de Paște, mulți dintre creștinii catolici aleg să țină post, adică se abțin de la anumite alimente sau activități pentru a se pregăti spiritual pentru această sărbătoare.

Acesta este diferit față de cel ortodox, întrucât presupune doar evitarea preparatelor din carne.

În noaptea de sâmbătă, înaintea Paștelui, catolicii participă la o slujbă specială de veghe, care include aprinderea focului nou și a candelabrelor, citirea unor pasaje din Biblie și botezul adulților.

Gospodinele pregătesc ouăle roșii, care sunt un simbol al Învierii și sunt decorate în culori vii și modele diferite.

De Paște, în mai multe țări catolice, există anumite mâncăruri tradiționale asociate cu Paștele, cum ar fi friptura de miel, cozonacul sau pasca.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Obiceiurile pot varia în funcție de țară sau regiune.

Tradițiile și obiceiurile de Paștele Catolic în lume

Paștele catolic este sărbătorit la o dată diferită de Paștele ortodox, dar tradițiile și obiceiurile se aseamănă destul de mult.

În Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere şi rugăciune pătimirea şi moartea lui Hristos. În noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viața nouă în Isus Hristos Înviat.

În Spania și Portugalia, zilele de joi și vineri dinainte de Paști și cea de luni sunt sărbători oficiale. În Spania, prăjitura specifică este Mona, un tip de cozonac auriu peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor. În Săptămâna Mare sau a Patimilor, pe străzi au loc zilnic procesiuni și spectacole de teatru.

În Marea Britanie, nu mielul, ci jambonul de porc se află pe masă în prima zi de Paști. Porcul este considerat simbolul norocului la englezi. Ouăle de Paști sunt un alt element specific și sunt tema unor jocuri organizate atât pentru copii, cât și pentru cei mari. În unele zone din Marea Britanie, există obiceiul ca cei mici să colinde din casă în casă pentru a cere dulciuri, așa cum se face de Halloween în SUA.

În țările scandinave se mai spune că, în prima zi de Paști, trebuie să te trezești devreme pentru a vedea Soarele dansând. Galbenul solar este, de altfel, culoarea decorațiunilor de Paști în Danemarca, Norvegia și Suedia.

Citește și: Mesaje de Paştele catolic 2023: Urări şi felicitări

Ouăle și mielul se găsesc pe masa de Paști peste tot, inclusiv în Grecia, iar printre preparatele specifice se numără ciorba de burtă în care au fost fierte inima și plămânii animalului. Exista tradiția ca mesenii să încerce să spargă ouăle colorate în roșu, simbolul sângelui lui Iisus. Tot pe masa de Paști se va găsi tsoureki, un fel de cozonac împletit decorat cu migdale și ouă roșii.

În America, un iepuraș le aduce copiilor dulciuri, iar, în a doua zi de Paști, are loc vânătoarea de ouă, organizată chiar și la Casa Albă.

În duminica Paştelui, Papa Francisc celebrează, în fiecare an, prima sa mesă de Înviere, în Piața Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa a mii de credincioşi. Suveranul Pontif va rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „urbi et orbi”.

De asemenea, printre alte obiceiuri de Paşte la catolici se numără dăruirea şi ciocnitul ouălor, tradiții similare cu cele ale ortodocșilor.

Sursă: adevărul.ro