Tradiții de sărbătoarea Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinții Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci pe 9 septembrie

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 sep 2024, 12:09

Sfinții Ioachim și Ana

Sursa: doxologia.ro

La data de 9 septembrie 2024 se celebrează Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, iar acestea sunt tradițiile specifice zilei de sărbătoare.

Ziua de luni a acestei săptămâni nu marchează doar începutul anului școlar 2024- 2025, dar și ziua în care sunt pomeniți părinții Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana. Această sărbătoare este una importantă pentru credincioși, motiv pentru care aceștia țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, prăznuiți pe 9 septembrie

Data de 9 septembrie 2024 este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce neagră, ce scoate în evidență importanța sărbătorii.

Sfântul Ioachim a făcut parte din tribul lui Iuda, iar acesta era ruda regelui David, celui căruia Dumnezeu i-a dezvăluit că Mântuitorul lumii se va naște din sămânța lui.  

Și Sfânta Ana făcea parte dintr-un nea ales, aceasta fiind fiica preotului tribului lui Levi. Cei doi au decis să își construiască o viață în Nazaret, mai exact în Galileea. Aceștia nu s-au bucurat de darul de a avea un copil decât la o vârstă înaintată, motiv pentru care oamenii au început să îi marginalizeze și să îi considere pedepsiși de Dumnezeu. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Citește și: Calendar Ortodox Septembrie 2024: Ce sărbătoare cu cruce roșie este prăznuită la data de 14 septembrie?

Momentul ce l-a doborât pe Sfântul Ioachim a fost atunci când a vrut să îi aducă ofrande lui Dumnezeu, însă acestea nu au fost acceptate de către preot, deoarece considera că nu era demn din moment ce nu avea urmași. Sfântul Ioachim se considera în acel moment cel mai mare păcătos, astfel a decis să se retragă în pustietate pentru a se ruga. Ana a continuat și ea să se roage, iar la scurt timp un înger le-a adus cea mai bună veste, cea că aveau să devină părinți.

Principalele tradiții care se respectă de Sfinții Ioachim și Ana

Sfinții Ioachim și Ana sunt considerați protectorii cuplurilor care încearcă să facă copii, iar această zi este plină de tradiții pentru a atrage în viața acestora noroc. Se spune că în această zi de sărbătoare nu este bine să muncim, să spălăm sau să facem curățenie cât timp se ține slujba la biserică, astfel ne arătăm respectul și devotamentul față de aceștia.

Pentru a o cinsti pe Sfânta Ana, care este considerată de către credincioși protectoarea copiilor și a femeilor însărcinate este important să oferim un cadou unui copil, fie că acesta este unul fără posibilități sau face parte din familia noastră. Femeile ce intră în ziua de 9 septembrie 2024 în biserică vor avea parte de o naștere ușoară. 

Ce nu e bine să faci pe 9 septembrie

La data de 9 septembrie 2024 este important să nu ne certăm cu oamenii din jurul nostru sau să păstrăm supărarea pe cineva, deoarece se crede că toată suferința provocată o să ne fie întoarsă înapoi, potrivit playtech.ro. În această zi de sărbătoare este recomandat să nu facem munci grele, altfel vom avea parte de necazuri pe parcursul vieții noastre.  Se spune că în această zi nu este indicat să împrumutăm bani sau haine din casele oamenilor.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.