Tradiții de Sf. Andrei 2023: Cele mai frumoase obiceiuri românești pentru data de 30 noiembrie 2023

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 nov 2023, 13:43

Când trebuie să verificăm grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei

Sursa: Facebook Viețile sfinților, rugăciune,citate ortodoxe, pilde și povestiri ortodoxe.

La data de 30 noiembrie 2023, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Andrei, care este cunoscut și ca ocrotitorul românilor.

Ziua în care este pomenit Sfântul Andrei este considerată una dintre cele mai importante, reprezentând o sărbătoare de mare seamă pentru credincioși, fiind trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Tradiții de care credincioșii țin cont de Sfântul Andrei

Ziua în care este celebrat Sfântul Andrei este considerată a fi foarte importantă, acesta fiind cunoscut de către credincioși și ca Ocrotitorul României și al românilor.

Această zi este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox și reprezintă o altă zi de dezlegare la pește, ulei și vin de care au parte credincioșii ce țin Postul Crăciunului.

Cum această sărbătoare are o importanță aparte, creștinii ortodocși practic mai multe obiceiuri și ascultă mai multe tradiții pentru a atrage doar lucruri bune în viața lor în următoarea perioadă. Se crede că în ajun de Sfântul Andrei, dispare ceea ce ne separă pe noi de lumea cealaltă, astfel că în această zi spiritele vor veni pe tărâmul nostru, relatează observatornews.ro.

Este important ca în ziua de 29 noiembrie, credincioșii să ungă cu usturoi porțile, clanțele, ușile și geamurile, astfel încât să țină departe duhurile rele de locuința lor. Ușile și grajdurile animalelor trebuie să fie și acestea unse cu usturoi astfel încât strigoii și vârcolacii să stea departe de ele în această noapte.

Citește și: În ce zile se poate mânca pește în Postul Crăciunului. Calendarul ortodox al lunii noiembrie și decembrie 2023

Fetele nemăritate au o șansă pentru a își visa ursitul în noaptea în care este celebrat Sfântul Andrei, iar tot ce trebuie să facă acestea este să pună sub pernă busuioc, iar acesta ar trebuie să le apară în vis. Tinerele ce vor să își viseze sufletul pereche pot apela la un alt obicei cunoscut în bătrâni, mai exact, acestea trebuie să se așeze între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Se crede că astfel acestea își vor vedea ursitul în oglindă. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Românii obișnuiesc ca în ziua în care să îl pomenească pe Sfântul Andrei să pregătească și un bol cu deschidere largă sau un ghiveci în care să pună la încolțit câteva boabe de grâu.

Acest recipient trebuie să fie poziționat în apropierea gemului, astfel încât să primească lumina de care are nevoie pentru a crește, dar trebuie să se afle și într-o încăpere călduroasă. Această tradiție le va arăta românilor, în noaptea de Revelion când vor verifica grâul, cum va fi anul următor pentru ei, iar dacă grâul va fi încolțit, atunci pe aceștia îi așteaptă un an plin de belșug și prosperitate. 

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Andrei

"Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.

În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm:

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.

Citește și: Sf. Andrei 2023: Pe ce dată se sărbătorește în calendarul ortodox

Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin!"

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.