Tradiții de Sf. Gheorghe în 2024: De ce este bine să ne scăldăm în într-o apă curgătoare

Autor: Denisa Irimia

Ce traditii si obiceiuri au loc de Sfantul Gheorghe

Sursa: libertatea

În fiecare an, pe data de 23 aprilie, creștinii sărbătoresc Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Iată ce tradiții și obiceiuri este bine să respectăm în această zi

Data de 23 aprilie marchează nu doar venerarea Sfântului Gheorghe, ci și începutul verii pastorale, fiind însoțită de o mulțime de ritualuri și obiceiuri cu o mare semnificație.

Anul 2024 aduce cu el o serie de tradiții și superstiții fascinante asociate Sfântului Gheorghe.

Citește și: Sf. Gheorghe în 2024: Pe ce dată pică în acest an sărbătoarea? Aproape 1 milion de români își serbează onomastica

Cine a fost Sfântul Gheorghe

În fiecare an, la data de 23 aprilie, Biserica Ortodoxă îl celebrează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, recunoscut ca unul dintre cei mai înalți sfinți din calendarul creștin-ortodox. În folclorul popular, el este adesea numit și San-George.

Sfântul Gheorghe a fost un martir, iar credincioșii îl onorează și în prezent pentru curajul și credința sa, demonstrate în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor.

Tradiția creștină ne spune că Sfântul Gheorghe a trăit în secolul al III-lea în regiunea Cappadociei, situată în Turcia de astăzi.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

El a fost un general roman cu origini grecești și a slujit în garda personală a împăratului roman Dioclețian. S-a remarcat prin actele sale de curaj și prin credința sa neclintită în Iisus Hristos. Sfântul Gheorghe și-a mărturisit public credința creștină în anul 303, în pofida decretului emis de Dioclețian împotriva creștinilor.

Una dintre cele mai renumite legende asociate cu Sfântul Gheorghe este aceea în care el înfrânge un balaur, simbolizând astfel victoria credinței creștine asupra maleficului și a întunericului.

Această poveste a fost transmisă de-a lungul veacurilor, inspirând numeroase reprezentări artistice și literare.

În preajma sărbătorii, mai precis pe 22 aprilie, au loc diverse obiceiuri care marchează debutul anului pastoral. Practic, este o sărbătoare dedicată ciobanilor. Ziua de 22 aprilie este numită în mod tradițional "Sângiorzul vacilor" sau "Alesul".

Tradițiile din seara înainte de Sfântul Gheorghe implică alegerea ciobanilor, stabilirea locului pentru stână (sau strungă), selectarea mieilor și pregătirea oilor pentru primul muls, împreună cu pregătirea primului caș.

În numeroase sate din România, în seara dinaintea sărbătorii, oamenii petrec toată noaptea în priveghere. Această tradiție creștină este menită să asigure că oamenii vor fi vigilenți și sănătoși pe tot parcursul anului.

Tradiții și superstiții de Sf. Gheorghe:

  • Pe 23 aprilie nu este recomandat să dormi, întrucât se spune că vei fi somnoros pe tot parcursul anului
  • Se spune că oamenii care își doresc să fie sănătoși tot anul trebuie să se scalde de Sf. Gheorghe într-o apă curgătoare
  • De Sfântul Gheorghe nu este bine să te cerți
  • În această zi de mare sărbătoare nu este bine să faci treabă în casă și nu este bine nici să speli
  • Sf. Gheorghe este patronul tinerilor și al armoniei familiale
  • Gunoiul adunat se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine
  • De Sfântul Gheorghe, fetele trebuie să seamene busuioc, iar despre acest busuioc se spune că poate face minuni în viața personală

Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Ziua în care se fac pomeniri, înainte de Rusalii

Urări de Sfântul Gheorghe

  • Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
  • Îţi urez La mulţi ani, pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul Gheorghe pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară.
  • Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sf. Gheorghe cât mai frumoasă!
  • La Mulţi Ani Gheorghe şi sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale!
  • Cu ocazia zilei Sfinţişorului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!
  • Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!
  • Dragă Gheroghe, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer “LA MULŢI ANI” să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!
  • Felicitări cu ocazia acestei zile, îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani, George!”
  • De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani!