Tradiții de Soborul Maicii Domnului. De ce nașii trebuie să își viziteze finii în această zi

Autor: Bianca Vidoi

Tradiții de Soborul Maicii Domnului

Sursa: Pexels.com

Soborul Maicii Domnului este celebrată la data de 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, iar cu ocazia acestei sărbători, oamenii urmează anumite tradiții.

Soborul Maicii Domnului este considerată cea mai importantă celebrare a Fecioarei Maria, din tot anul bisericesc, iar acestea sunt tradițiile pe care credincioșii le respectă.

Citește și: Unde poți urmări slujba de Crăciun 2022 de acasă. Sfânta Liturghie de Crăciun va fi difuzată la TV, radio și online

Tradiții Soborul Maicii Domnului

În a doua zi de Crăciun, zi în care se celebrează Soborul Maicii Domnului, nașii trebuie neapărat să își facă timp pentru a își vizita finii. Acest lucru se realizează deoarece se crede că dacă această tradiție nu este respectată, nu vor avea parte de ceea ce își doresc tot anul care urmează.

În unele zone ale României, finii trebuie să ducă un colac nașilor.

Acest colac constă în șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc, 7 cârnați și alte lucruri mai micuțe. Când aceștia ajung la nași, finul trebuie să sărute mâna nașei și să se îmbrățișeze cu nașul de trei ori  după care spune: „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult!”.

Bârfele și înjurăturile sunt interzise în această sfântă zi, împreună cu răzbunările deoarece se spune că acestea vor cauza pierderi.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Crăciun. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă pe 26 decembrie

De Soborul Maicii Domnului este interzis să speli haine, deoarece se crede că apa ce va atinge hainele va fi folosită pentru a vindeca rănile. O altă activitate pe care trebuie să o evitați în ziua de 26 decembrie este munca deoarece cei ce vor munci în această zi sfântă, va munci tot anul și nu vor avea zile libere pe parcursul lui.

În gospodăriile în care se află fete nemăritate nu este bine să se toarcă sau să se coasă deoarece se crede că acestea vor rămâne singure toată viața.

În anumite zone rurale din țara noastră, fetele și băieții au obiceiul de a se juca în a doua zi de Crăciun, în semn de recunoștință pentru tinerețea lor, aceștia vor fi astfel mai aprigi și mai sănătoși în anul următor.

În Bistrița Năsăud există un obicei, ca oamenii să colinde casa preotului de Soborul Maicii Domnului, iar în Alba, băieții cheamă la dans fetele în această zi sfântă.

Citește și: Când pică Crăciunul în 2023. Iată când vor sărbători românii Nașterea Domnului anul viitor și de câte zile libere vor beneficia

Rugăciune pentru Soborul Maicii Domnului

, ,O, Preafericită, Icoana Cea înţelegătoare a Bisericii pe noi toţi ne adună în jurul mesei duhovniceşti a Cuvântului, ca să ne hrănim înţelegător cu laudele cele mai presus de minte, pe care le ţes minţile serafimilor şi le luminează cu gândurile dumnezeieşti înfricoşătorii heruvimi.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu adevărat, Maică a Stăpânului Te-ai arătat, în braţele Tale fecioreşti întinse neîncetat la rugăciune în templu purtând pe Cel Neapropiat cetelor îngereşti, Care Ţi-a dăruit Ţie aripile rugăciunii spre a ajunge mai presus de înălţimile serafimilor.

Nu mă pricep eu a-Ţi împleti cuvânt de laudă, ca unul ce sunt mult nepriceput la minte şi de valurile patimilor pururea tulburat. Dar, dă-mi din destul darul Tău ca să Te laud împreună cu tot soborul Sfinţilor ce s-au făcut următori frumuseţii Tale dăruite de lumina Duhului.

Bucură-Te, Oglinda Împărăţiei cerurilor, Pământul Cel binecuvântat din Care a răsărit Spicul mântuirii lumii, Cămara Cea preacinstită înmiresmată de mirurile cele de multe feluri ale virtuţilor, Porumbiţa cuvântătoare ce ne-a vestit izbăvirea din potopul patimilor, Odihna gândurilor Evei celei legate cu întristarea, Cheia ce a descuiat lui Adam uşa Împărăţiei, Cartea cea înţelegătoare a gândurilor dumnezeieşti, Făclia ce a purtat Lumina Tatălui pe pământ, Adâncul cel nesecat al iubirii de oameni, Râul cel dulce curgător al slavei Raiului.

Ca Una Ce ai născut fără de durere pe Cel Ce a ridicat durerile oamenilor, poartă-mă şi pe mine deasupra valurilor durerilor pricinuite de sabia păcatelor, întărindu-mă pe piatra răbdării necazurilor.

Cu lapte ai hrănit pe Cel Ce Prunc S-a arătat ca pe omul cel căzut în vicleşug să-l înveţe nevinovăţia pruncilor. Hrăneşte-ne şi pe noi cu gânduri bune, ca să biruim patimile cele ce ne necăjesc în toată vremea.

În scutece ai înfăşat pe Cel Ce a venit să dezlege legătura păcatelor noastre. Leagă-mă pe mine, cel încurcat în multe păcate, cu legătura iubirii Tale curate şi mă arată mai râvnitor întru rugăciunea cea către Tine.

Cu acoperământul gândurilor iubitoare ai acoperit pe Pruncul Dumnezeiesc mai mult decât cu scutecele, ţesând neîncetat din gândurile inimii Tale curate laude de mulţumire Celui Ce a venit să cerceteze sărăcia cugetării noastre celei împovărate de răutate.

În braţele Tale ai purtat pe Cel Ce întru Tine Şi-a zidit Luişi scară înţelegătoare cu care a ajuns la fereastra inimii Tale veşnic luminate de raza Duhului, vestind apropierea mântuirii lumii.

Cu smerenie Te-ai plecat ca O Slujitoare Celui Ce este slujit în cer de heruvimi şi cu dragoste ai îmbrăţişat pe Cel Necuprins de gândurile serafimilor, pe Care roagă-L să ne cheme pe noi cei despărţiţi de zidul păcatelor la limanul pocăinţei.

Împreună cu soborul tuturor Sfinţilor care Îţi slujesc Ţie cu credinţă roagă-te ca şi noi să fim luminaţi de steaua înţelegătoare a credinţei şi cu nădejde de mântuire să mergem pe calea Cuvântului şi să aflăm dragostea cea nesfârşită a Tatălui, Care a trimis în inimile noastre arvuna Duhului.

Toţi Sfinţii, cei ce v-aţi făcut icoane înţelegătoare ale Împărăţiei cerurilor, spre a ne povăţui pe noi la viaţa cea mai bună, luminaţi şi sufletele noastre ca să înfrunte cu credinţă toate prigonirile acestui veac înşelător şi să afle prin rugăciunile voastre intrare în Împărăţia Luminii.

Cu starea Ta de faţă înaintea Treimii, Preacurată Stăpână, cere pentru noi sfârşit cu pace întru lumina pocăinţei, ca să ne învrednicim a urma steaua rugăciunii Tale şi a ajunge în cămara Soarelui dreptăţii, Celui Ce mântieşte pe cei ce Te cinstesc pe Tine cu credinţă.”

Citește și: Când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi. Ce înseamnă, de fapt, Craciunul pe rit vechi și pentru ce persoane încep mai târziu sărbătorile de iarnă

Surse: babylenuta.blogspot.com, alba24.ro

 

Taguri: