La malul Marii Negre, pregatirile au inceput inca de dimineata. La malul marii, slujba a inceput imediat ce s-a crapat de ziua. Apa a fost adusa cu 4 autospeciale de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Constanta. Nu mai putin de 135 de mii de sticle sunt pregatite pentru aceasta sarbatoare. Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Preasfintitul Teodosie, a sfintit apa cu busuioc si rugaciune.
Credinciosii n-au mai avut rabdare pana maine, de Boboteaza.
Traditia spune ca astazi, in Ajun de Boboteaza, in unele zone se colinda, se fac si se prind farmecele si descantecele.
##VIDEO129967##
Cu greu s-au lasat bucatile de gheata scoase din apa! A fost nevoie de forta mai multor localnici, in frunte cu slujitorul Domnului pentru ca traditia sa fie dusa la bun sfarsit.
Blocurile din gheata sunt extrase cu o macara si apoi transportate cu o caruta pana in fata bisericii.Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei
La final, Crucea este sfintita, iar enoriasii sunt binecuvantati. In comuna Brusturi, preotul confectioneaza, de 16 ani, cruci din gheata de Boboteaza. Crucea va ramane in fata bisericii pana cand se va topi. In aceasta seara, fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna.
Traditia spune ca doar asa isi vor visa ursitul.In Capitala, Patriarhia pregateste peste 12 mii de litri de apa de la Izvorul Gradina Maicii Domnului sfintita pentru sarbatoarea de maine. Totodata, dupa obicei, in incinta Catedralei patriarhale va fi inaltata o cruce din gheata, impodobita cu cetina, flori si busuioc.
Boboteaza alaturi de ziua Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, praznuit pe 7 ianuarie, marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna.