Tradiții, obiceiuri și superstiții de Paște 2022. Ce trebuie să facă toți românii cu un ou roșu

Autor: Lavinia Medrea

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Paște. Ce trebuie să facă toți românii cu un ou roșu

Sursa: PixaBay

Paștele este una dintre sărbătorile mult așteptate de creștini, în care avem multe tradiții, superstiții și obiceiuri. Există, însă, o tradiție deosebită, foarte veche, care este respectată și în ziua de astăzi.

Una dintre cele mai vechi și respectate tradiții de Paște, care a luat naștere în Moldova și se respectă și în ziua de astăzi, începe în dimineața de Paște și se continuă și în celelalte două zile de sărbătoare. Așadar, în dimineaţa următoare după noaptea Învierii, se pune un ou roşu într-un bol sau o cană cu apă, în care trebuie neapărat să fie puse și câteva monede.

Toți membrii familiei, de la copii până la bunici, trebuie să-și spele fața cu acea apă, iar cu oul roșu trebuie să-și atingă fruntea, obrajii și bărbia, făcând semnul Sfintei Cruci, potrivit fresh24.ro.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfintele Paști. Ce alte lucruri se mai respectă 

În dimineaţa de Paște, este bine să te uiți, prima dată, într-un vas cu apă din care nu s-a băut, pentru că se spune că vei avea vederea bună tot restul anului.

La slujba de Înviere, trebuie să te îmbraci cu haine noi, pentru că se zice că hainele noi te purifică.

Citeste si: Vinerea Mare 2022. Se spală sau nu rufe în Vinerea Patimilor. Iată ce nu au voie credincioșii să facă în această zi sfântă

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O altă superstiție mai spune că, în ziua de Paşte, nu ar trebui să dormi, fiindcă, dacă te va prinde Paștele dormind, vei fi somnoros și lipsit de energie tot restul anului. De asemenea, tot de Paște, în unele zone din România, se aşează o bucăţică de fier sub prag, despre care se spune că va oferi protecție casei.

Hainele noi nu se vor purta doar la slujba de Înviere, ci și Vinerea Mare, când se trece pe sub Aer.

Conform acestei tradiții, în fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, alături de Iisus Hristos, pentru ca, mai apoi, să și înviem împreună cu Mânuitorul, mai spune fresh24.ro.

Citeste si: Program magazine și supermarketuri de Paște 2022. Până la ce oră vor fi deschise magazinele și de unde îți poți face cumpărăturile

Este o coborâre și ridicare din groapă simbolică, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul neînsuflețit al Mântuitorului Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.