De Sânziene 2022, sărbătoare care în acest an pică pe 24 iunie, există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă. Acestea s-au transmis din generație în generație și sunt puse în practică, în special în zonele rurale. Ce nu e bine să faci în ziua de Sânziene, dar și ce ritualuri se respectă pentru a atrage iubirea și norocul?
Sânziene 2022. Ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă pe 24 iunie?
Dintre sărbătorile din calendarul creștin ortodox, cea dedicată Sânzienelor se numără printre cele mai încărcate de emoție și magie, motiv pentru care se și respectă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi. Această sărbătoare pică în fiecare an la dată fixă, pe 24 iunie, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie. De Sânziene, credincioșii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar sărbătoarea mai este denumită în limbaj popular și Drăgaica.
Nu doar ziua de Sânziene este una specială, ci și noaptea de dinaintea acestei sărbători. Se spune că înainte ca Sânzienele să fie sărbătorite se deschid cerurile, iar acestea se bucură, se prind în horă și dansează. Este o noapte magică și se crede că acesta este momentul din an în care se pot îndeplini cele mai arzătoare dorințe.
În ziua de Sânziene se culeg flori din care sunt împletite coronițe.
Cum această sărbătoare este una a iubirii și a fertilității se spune că femeile nemăritate pot afla dacă se vor căsători în viitor doar aruncând coronița peste casă. Superstiția spune că dacă această coroniță se prinde de horn, atunci fata care a aruncat-o se va mărita. Pentru a-și visa ursitul, fetele trebuie să își pună sub pernă flori de sânziene și se crede că în visul lor va apărea bărbatul care le este predestinat.Coronița aruncată pe casă poate arată și câți ani mai are de trăit o anumită persoană. Superstiția spune că în cazul în care coronița rămâne pe casă, atunci persoana va trăi mulți ani, însă dacă va pica, atunci va muri destul de repede.
Pe 24 iunie, în ziua de Sânziene, se spune că toți cei care vor să aibă parte de sănătate și noroc trebuie să se spele cu roua adunată dimineața.
Se spune că în ziua de Sânziene plantele capătă puteri miraculoase, astfel că unele dintre ele pot fi folosite în ameliorarea anumitor afecțiuni, Sânzienele fiind considerate zâne ale câmpului. După această sărbătoare se crede că plantele nu mai cresc.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ce nu e bine să faci de Sânziene?
Despre Sânziene se crede că sunt zâne bune și care aduc veselie și optimism. Cu toate acestea, tradiția spune că dacă sărbătoarea lor nu este respectată așa cum trebuie, atunci Sânzienele își pot schimba atitudinea, pot deveni rele și răzbunătoare.
Pentru că își doresc să fie sărbătorite de ziua lor, dar și pentru că pe 24 iunie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, se spune că nu e bine ca de Sânziene să se muncească. Acest lucru înseamnă că gospodinele nu au voie să spele rufe, să calce, să coasă, iar bărbații nu trebuie să meargă la câmp sau să muncească în gospodărie. Există superstiția potrivit căreia cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor vor avea parte de ghinion, vor reuși să le stârnească furia și vor fi aspru pedepsiți.
Mai mult, se spune că dacă nu sunt sărbătorite de ziua lor, Sânzienele se supără și aduc ploaie, grindină și vijelii, distrugând astfel recoltele.
Pentru a avea parte de sănătate, se spune că oamenii ar trebui să își pună la mijloc tulpini de cicoare.
Tot de Sânziene 2022, în anumite zone ale țării, credincioșii obișnuiesc să facă pomenirea morților. Se dau de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți, iar mormintele sunt înfrumusețate cu flori înmiresmate.
Citeste si: Sânzienele 2022. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an. Zi importantă în calendarul creștin ortodox
Cine sunt, de fapt, Sânzienele?
Tradiția spune că Sânzienele sunt făpturi magice, foarte frumoase și care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de 23 spre 24 iunie se spune că acestea plutesc în aer sau dansează pe pământ, cântă și se bucură. Sânzienele împart în jurul lor bucurie și se spune că le pot ajuta pe femei să rămână însărcinate, iar pe cei bolnavi să scape de dureri.
Această sărbătoare a Sânzienelor marchează jumătatea verii și este una încărcată de magie.