Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ilie 2022. Ce trebuie să faci pe 20 iulie pentru a avea parte de belșug și mult noroc

Autor: Amalia Georgescu

Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie 

Sursa: captura youtube

De Sfântul Ilie 2022 se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată ce se face în această zi sfântă pentru a avea parte de noroc, de belșug și sănătate, dar și ce lucruri sunt complet interzise.

Sărbătoarea Sfântului Ilie este singura cu cruce roșie din luna iulie, aceasta fiind considerată cea mai importantă sărbătoare a lunii. Când pică, de fapt, sărbătoarea Sfântului Ilie și ce tradiții, obiceiuri și superstiții respectă credincioșii în această zi?

Sfântul Ilie 2022. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an? 

Sfântul Ilie este prăznuit în fiecare an la dată fixă, astfel că sărbătoarea închinată acestuia pică pe data de 20 iulie.

În calendarul creștin ortodox al lunii iulie, sărbătoarea dedicată Sfântului Ilie este singura însemnată cu cruce roșie, acesta fiind motivul pentru care credincioșii îi acordă o atenție deosebită. În anul 2022, sărbătoarea Sfântului Ilie pică într-o zi de miercuri. Deși acest praznic este unul care are o importanță majoră în religia creștin ortodoxă, de Sfântul Ilie 2022 nu se face dezlegare la pește. Astfel, aceasta este în continuare zi de post, iar toți credincioșii trebuie să evite alimentele de origine animală, mai exact cele pe bază de carne, lapte, ouă, brânză, unt.
În plus,  această zi sfântă este un bun prilej pentru a face fapte bune, pentru a-i ierta pe cei din jur, dar și pentru rugăciune. 

Citeste si: Când începe postul Sf Marii 2022. Ce nu e bine să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

Ce e bine să faci pe 20 iulie 2022? Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ilie 

De Sfântul Ilie 2022 se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Deși unele dintre ele pot să difere de la o regiune la alta, majoritatea sunt cunoscute și respectate de credincioși cu sfințenie.

Fiind o zi de sărbătoare, se spune că de Sfântul Ilie este bine ca toți credincioșii să meargă la biserică pentru a se ruga. Aceștia ar trebui să aducă la slujbă tot felul de alimente pe care să le dea de pomană ulterior pentru sufletul morților, dar în special fructe.

Se spune că pentru a avea parte de belșug, cei care au un măr în curtea casei ar trebui să îl scuture de Sfântul Ilie, acest copac fiind considerat pomul marelui sfânt. Fructele căzute se dau mai apoi de pomană copiilor pentru a avea parte de bogăție și mult noroc.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Până în ziua de Sfântul Ilie nu se scutură merele pentru că se spune că acest lucru îl va înfuria pe sfânt, iar acesta va trimite tunete, fulgere și grindină. 

Pe 20 iulie, credincioșii care merg la biserică pentru a asista la slujba de Sfântul Ilie se spune că este bine să aducă cu ei busuioc pentru a avea parte de noroc și a fi feriți de rele.

În trecut, femeile duceau busuiocul la biserică, iar apoi îl puneau pe foc și îl lăsau să ardă până când se transforma în cenușă, aceasta din urmă fiind folosită în scopuri terapeutice, potrivit crestinortodox.ro.

În popor exista tradiția ca de Sfântul Ilie să fie culese plantele de leac. Acestea erau puse la uscat în cămară, în podul caselor sau sub streașină.

Pentru a avea parte de sănătate și a fi feriți de rele se spune că oamenii ar trebui să mănânce fructe proaspete. Este cunoscut faptul că nu se mănâncă mere până de Sfântul Ilie, ci ele pot fi consumate doar începând cu data de 20 iulie, după ce sunt sfințite la biserică.

În cazul în care de Sfântul Ilie plouă, se spune că ușile și geamurile caselor ar trebui să rămână închise. Superstiția spune că diavolii fug de Sfântul Ilie și se pot ascunde în casele în care găsesc geamurile sau ușile deschise. O altă superstiție spune că dacă tună de Sfântul Ilie, atunci vor seca alunele și toate poamele vor fi viermănoase.

De Sfântul Ilie nu se muncește, nu se spală rufe, nu de coase și se crede că cei care vor face toate aceste lucruri vor avea parte de pagube mari.

Citeste si: Racla cu brâul Maicii Domnului a ajuns în România. Rugăciunea rostită cu credință la raclă e vindecătoare de necazuri și boli grele