Luna decembrie este cunoscută în popor sub variate denumiri, precum Undrea, Andrea, Indrea. Aceasta este ultima lună a anului 2024 și prima lună de iarnă, iar în cadrul acestei luni sunt prăznuite nenumărate momente importante, atât la nivel spiritual, cât și național. Iată care sunt cele mai importante tradiții obiceiuri și superstiții pentru luna decembrie 2024.
Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru luna decembrie 2024
Luna decembrie are 31 de zile, iar pe parcursul acestor zile sunt prăznuite 4 sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și 3 cu cruce neagră.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Sava cel Sfințit
Sfântul Sava cel Sfințit este pomenit la data de 5 decembrie 2024 și este trecut în calendarul creștin ortodox alături de o cruce neagră. În această zi de sărbătoare, creștinii ortodocși nu trebuie să lucreze, să măture, să arunce gunoiul sau să toarcă, dar nici să consume fasole, linte, mazăre, semințe de dovleac și boabe de porumb.
Nu este indicat ca pe parcursul acestei zile să consumăm mere, deoarece se crede că sfânta sub care este întruchipat Sfântul Sava cel Sfințit în tradiția populară a fost ucisă de un măr frumos ca și aspect, dar plin de otravă pe interior.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae/Moș Nicolae
Sfântul Nicolae este celebrat anual la data de 6 decembrie, iar în jurul acestei zile s-a creat o legendă magică pentru cei mici, cunoscută drept Moș Nicolae.
Legenda lui Moș Nicolae are la bază o poveste adevărată, a unui om milostiv care chiar a existat, mai exact Nicolae din Myra-Lichia, un episcop ce își dorea să ajute pe cei din jurul lui. Cea mai vestită poveste a lui Moș Nicolae îl are în centrul atenției pe un nobil sărac, cea avea trei fete ce trebuiau să se mărite.
În acea perioadă, fetele trebuiau să aibă o zestre considerabilă pentru a își găsi un soț cât mai bun, însă nobilul nu putea să îndeplinească această dorință. Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta la care trebuia să se mărite, se crede că episcopul Nicolae a lăsat la ușa casei nobilului un săculeț cu aur, ceea ce s-a repetat și atunci când a ajuns rândul fetei mijlocii să se mărite.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Pentru a afla cine este misteriosul om care îl ajută, nobilul a decis să stea de pază, moment în care l-a văzut pe episcopul Nicolae. Când și-a dat seama că este urmărit, episcopul Nicolae a urcat pe casa și a dat drumul săculețului prin hornul casei, potrivit ziarulunirea.ro. Episcopul Nicolae l-a rugat pe nobil să nu îi dezvăluie identitatea, însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar când aveau loc fapte bune, Nicolae primea apreciere și mulțumiri.
Citește și: Ce nu este bine să faci în postul Crăciunului? Rugăciunea ce aduce liniște sufletească
Se crede că în această seară este indicat să punem crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, iar dacă acestea înfloresc până de Anul Nou, atunci recolta de anul viitor va fi una impresionantă. Pe parcursul zilei în care este pomenit Sfântul Nicolae, feciori se organizează în cete și aleg gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de sărbători.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Ignat
Ignatul reprezintă o sărbătoare plină de însemnătate pentru persoanele din mediul rural, deoarece marchează ziua în care se sacrifică porcul crescut în gospodării. Din acest porc se vor pregăti toate preparatele pentru masa de Crăciun. Tăierea porcului a început încă din perioada dacilor, deoarece aceștia credeau că porcul este un animal al întunericului, ce slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, pe 21 decembrie, atunci când are loc Solstițiul de iarnă.
Se crede că porcul trebuie tăiat doar când apare soarele, deoarece lumina poate ține la distanță spiritele malefice. Și locul în care este sacrificat porcul are parte de un tratament special, fiind tămâiat și stropit cu agheasmă, astfel încât spiritele necurate să fie înlăturate. În ajunul zilei de Ignat este indicat să fierbem grâu, pe care capul familiei îl tămâiază şi îl binecuvântează. Din acel grâu trebuie să mănânce toți membrii familiei, iar ce rămâne în bol este oferit păsărilor în dimineața de Ignat.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Ajunul Crăciunului
Ajunul Crăciunului este celebrat la data de 24 decembrie 2024, amintind de momentul în care Sfânta Fecioară Maria trebuia să Îl nască pe Mântuitorul Iisus Hristos și a fost nevoită să meargă din casă în casă, alături de dreptul Iosif, pentru a găsi adăpost. Ajunge Fecioara Maria la Moș Ajun, însă acesta o refuză, spunând că nu are condițiile necesare pentru ea și o îndrumă spre fratele său, Moș Crăciun.
Această sărbătoare este învăluită în mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că în noaptea de Ajun nu este bine să dormim pe paie sau prin fân în grajdul animalelor. Se crede că cerurile de deschid și doar oamenii buni la suflet și credincioși pot vedea acest eveniment. Oamenii sunt încurajați ca pe parcursul nopții de Crăciun să nu deschidă ușa, deoarece astfel vor pierde norocul pe care îl au. De altfel, se crede că pentru a avea parte de noroc pe parcursul vieții trebuie să nu mâncăm nimic în Ajunul Crăciunului, potrivit alba24.ro.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Crăciun
Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a lunii decembrie, fiind celebrat la data de 25 decembrie 2024 și amintind de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Se spune că în dimineața zilei de Crăciun este indicat să ne spălăm pe față cu apă curată, apă în care a fost pusă o monedă de argint, astfel încât să fim curaţi ca argintul, feriţi de boli şi plin de bani.
În popor se crede că la miezul nopții, apa se transformă în vin și dobitoacele vorbesc. În ziua de Crăciun nu trebuie să lipsească crenguțele de vâsc din casă, deoarece astfel vom avea parte de ghinion tot anul. Se crede că dacă vărsăm vinul pe masă, dacă dăm de pomană sau dacă răsturnăm o cutie cu chibrituri vom avea parte de noroc.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ștefan
Este recomandat ca la data de 27 decembrie 2024, când e pomenit Sfântul Ștefan, să dăm de pomană o icoană a acestui sfânt sau o candelă nouă, aprinsă, astfel încât să avem parte de spor, iar persoanele bolnave sau păgubite din familie să primească sănătate. Este indicat ca persoanele ce se află în diferite conflicte să își discute neînțelegerile și să treacă peste acestea.
De altfel, persoanele ce își doresc să plece în zone montane sau în locuri izolate în ziua în care este pomenit Sfântul Ștefan, trebuie să știe că își pun viața în pericol.