Tradiții pentru Ajunul Bobotezei în 2024. Ce nu este bine să faci pe 5 ianuarie 2024?

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 04 ian 2024, 17:41

Ce este bine sa faci in ziua de Boboteaza

Sursa: oradesibiu

În fiecare an, la data de 6 ianuarie, tradiționala sărbătoare a Bobotezei se desfășoară, marcând astfel Botezul Domnului.

Această zi solemnă, care pune capăt perioadei Sărbătorilor de iarnă, reprezintă și momentul în care se celebrează nașterea spirituală a Mântuitorului. Boboteaza devine o ocazie deosebită în calendarul creștin, evidențiind momentul în care Iisus Hristos a fost botezat de către Ioan Botezătorul.

Tradiții pentru Ajunul Bobotezei în 2024

Într-o atmosferă încărcată de semnificație religioasă, această zi aduce în prim-plan tradiții și superstiții specifice legate de Bobotează.

Descoperă bogăția și diversitatea obiceiurilor ce însoțesc această sărbătoare, oferind astfel oportunitatea de a explora mai profund dimensiunea spirituală a evenimentului.

Citește și: De ce se mănâncă borș de pește în ziua de Bobotează. De unde vine această tradiție

Când e Boboteaza în 2023

An de an, la data de 6 ianuarie, creștinătatea celebrează Boboteaza sau Botezul Domnului.

Această sărbătoare a generat de-a lungul timpului numeroase tradiții, cu toate că în anul 2024 observăm că multe dintre acestea au căzut în uitare sau nu mai sunt respectate în mod frecvent.

Cu toate acestea, Ajunul Bobotezei rămâne o zi deosebit de semnificativă, impregnată de superstiții și obiceiuri populare ce au traversat generații și au contribuit la conturarea atmosferei speciale asociate acestei sărbători. Este o ocazie propice pentru a explora și înțelege mai adânc bogăția culturală și spirituală legată de Botezul Domnului.

În ziua de Bobotează, se desfășoară ritualul sfințirii apei, în cadrul slujbei de Iordan, iar în anul 2024, această pregătire pentru momentul sacru este efectuată cu mare atenție în fiecare comunitate. Selectarea locului pentru desfășurarea slujbei se face în colaborare cu preotul local, alegându-se de obicei un spațiu mai extins, în apropierea căruia să se găsească cel puțin o fântână, sau în imediata vecinătate a unei ape curgătoare, ori în curtea bisericii.

Această atenție deosebită acordată pregătirii oferă un cadru adecvat pentru experimentarea momentului solemn al sfințirii apei și pentru participarea comunității la acest eveniment de importanță spirituală.

În pregătirea pentru acest moment, este adusă apă, care ulterior este plasată în recipiente generoase, realizate fie din lemn, fie din metal. În același timp, se procedează la tăierea unei cruci ample din gheață, direct de la râu.

În jurul acestei cruci sau în proximitatea crucii deja existente în curtea bisericii, se desfășoară întregul ceremonial religios. Participarea la acest eveniment solemn este, de obicei, extinsă la întreaga comunitate, oferindu-le locuitorilor posibilitatea de a se implica activ în această experiență spirituală.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Obiceiuri și tradiții

Conform obiceiului tradițional, în seara precedentă Bobotezei, este respectat postul negru, implicând abținerea totală de la consumul de alimente și lichide.

Tradiția postului din data de 5 ianuarie are rădăcini în perioada secolelor IV-VI, când catehumenii se angajau într-o perioadă de post și rugăciune în pregătirea pentru primirea Sfântului Botez în ziua următoare. În zilele noastre, creștinii mențin această tradiție, postind în această zi pentru a se pregăti să primească cu demnitate apă sfințită, cunoscută sub numele de Agheasma Mare.

Conform obiceiului transmis de-a lungul generațiilor, ajunul Bobotezei devine momentul în care preoții efectuează o vizită în casele credincioșilor, având scopul de a binecuvânta locuințele și de a stropi cu agheasmă, aducând astfel binecuvântare și purificare în fiecare gospodărie.

Conform tradiției, se spune că fetele nemăritate ar trebui să aleagă o rămurică din mănunchiul de busuioc folosit de preot pentru stropire. Această rămurică este ulterior plasată sub perna fetei, având scopul de a-i aduce vise legate de viitorul său partener de viață, sau așa-numitul "ursit". Este un gest simbolic și plin de credință, menit să sporească șansele de a visa despre persoana destinată să le devină partener de căsătorie.

În seara premergătoare Bobotezei din 2024, credincioșii ortodocși de rit vechi se pregătesc pentru celebrarea Crăciunului pe rit vechi în anul 2024. Această sărbătoare are loc pe 7 ianuarie și coincide cu sărbătoarea Sfântului Ion. Astfel, în această perioadă, acești credincioși dedică timp pregătirilor specifice și ceremoniilor asociate Crăciunului pe rit vechi, marcând evenimentul cu semnificație deosebită în cadrul tradiției lor religioase.

Superstiții legate de vreme

Dacă este brumă în ajunul Bobotezei, atunci anul va aduce poame multe.

Dacă picură din streașina casei în ziua de ajun, se spune că va fi o vară ploioasă.

Se spune că dacă zăpada de sub picioarele preotului scârțâie în ziua în care acesta ajunge în case cu Iordanul, atunci va fi un an bogat și roditor.

Tot o superstiție spune că din direcția în care va stropi preotul cu busuiocul, de acolo vor veni și ploile din timpul anului.

Citește și: 1 decembrie 2023, zi liberă de la stat: Ziua Națională a României. Ce beneficii primesc cei care trebuie să meargă la muncă în această zi

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.