Tradiții pentru botez: Ce se pune în băița copilului?

Author: Bianca Vidoi

Ce se pune în băița copilului?

Sursa: PixaBay

Tradiții pentru botez. Botezul este unul dintre cele mai importante momente din viața unui om, iar oamenii aleg să practice cât mai multe tradiții.

Tradiții pentru botez. Tradiții pentru botez. Botezul este unul dintre cele mai importante momente din viața unui om, iar părinții își doresc să încorporeze în acest eveniment cât mai multe tradiții pentru botez, iar acestea sunt cele pe care toți oamenii trebuie să le cunoască. 

Citește și: Cine ține, de fapt, copilul în brate la botez: nașul sau nașa?

Cele mai cunoscute tradiții pentru botez

Cele mai cunoscute tradiții pentru botez
[Sursa: PixaBay]

Botezul este un ritual creștin prin care sufletul celui venit pe lume este încredințat lui Dumnezeu de către părinții săi și de către nași, iar în jurul acestui eveniment important s-au format numeroase tradiții de care oamenii încă țin cont.

O tradiție foarte importantă pentru oameni este perioada în care trebuie să faci botezul bebelușului, mai exact, aceștia nu trebuie botezați înainte de 40 de zile, dar nici mai târziu de 4 luni.

A doua zi după botez, nașii merg la fini pentru băița de mir, este important ca nimeni să nu pupe copilul sau să îl strige pe nume până atunci. În apa în care copilul va fi spălat de nașă se vor pune un ban de argint și busuioc pentru a-l purifica, dar și un fulg de pasăre (să fie ușor ca fulgul), orez, pentru bogăție, puțin lapte dulce, busuioc de la biserică, o verigheta și apă sfințită.

Botezul nu trebuie realizat în zilele de post și cele de sărbători religioase, iar ziua în care preoții recomandă realizarea ritualului creștin este duminica, nu sâmbăta, așa cum se crede. Ziua în care are loc botezul bebelușului este foarte importantă, iar una dintre cele mai importante tradiții pe care părinții trebuie să o cunoască este să nu cumpere ei un trusou botez, acesta este cumpărat întotdeauna de nași. 

Nașii trebuie să mai achiziționeze lumânări pentru botez, împodobite cu flori. Copilul trebuie să poarte haine noi, achiziționate de nași, iar la mână trebuie să aibă o ață roșie care să-l ferească de deochi. Înainte de botez, în fașa copilului se pune sare, bănuți și o bucată de pâine pentru ca micuțul să aibă noroc. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Citește și: Tradiția românească de mult uitată: Ce nu este bine să faci la nuntă?

Rugăciune pentru nași la botez

Rugăciune pentru nași la botez
[Sursa: PixaBay]

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu Care ne-ai rânduit să fim  părinți duhovnicești ai acestui copil , dăruiește-i lui darurile Tale cele bogate. Dăruiește-i lui înțelepciune, dragoste, sănătate trupească și sufletească. Dăruiește-i lui să sporească în virtute, să-și iubească aproapele și să săvârșească numai ce este bineplăcut Ție. Doamne, noi nu avem pricepere să-l călăuzim cum se cuvine pe drumul credinței. Călăuzește-l pe el că un bun și iubitor de oameni, iar pe noi luminează-ne să-i putem da sfătuirea potrivită.

Da-ne, Doamne, să-l iubim cu dragoste curată și sfânta. Să nu căutăm pentru el numai bucurii trupești, care sunt degrab trecătoare, ci să-l ajutăm să agonisească darurile duhovni cești, care nu se vor lua de la el. Doamne, dacă din lucrarea vrăjmașului va fi biruit de păcat, atunci să ne luminezi pe noi că să-l ajutăm să se ridice. Tu l-ai dat în grijă noastră, Tu să ne calauzesti cum să-l ajutăm să își re vi na degrabă.  Ajută-ne, Dumnezeule, ajută-ne. Că Tu ești Cel ce randuiesti mântuirea noastră și Ție slavă Îți înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Citește și: Când nu se fac nunți în 2024?

Surse: wowbiz.ro, ziare.com  

 

Taguri: