Tradiții pentru luna martie 2023: Cele mai importante sărbători în prima lună de primavară  

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 16 feb 2023, 15:19

Cele mai importante sărbători din luna martie 2023

Sursa: freepik.com

Ce sărbători aduce luna martie 2023 și care sunt tradițiile pe care este bine să le urmezi în prima lună de primăvară.

Sărbători martie 2023. Prima luna de primăvară începe cu sărbătoarea Mărțișorului, cel mai cunoscut simbol care vestește sosirea primăverii, victoria Soarelui asupra iernii care tocmai s-a încheiat. Care sunt cele mai importante sărbători din martie 2023, dar și ce tradiții și obiceiuri pentru sănătate și belșug aduce prima lună de primăvară? 

Citește și: Calendar Ortodox Martie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră din prima lună de primăvară

Sărbători martie 2023. 1 Martie, Ziua Mărțișorului 

Luna martie începe cu sărbătoarea Mărțișorului, cel mai cunoscut simbol al primăverii. Mărțișor este și denumirea populară a lunii martie, luna începutului de an agrar.

În credința populară mărțișorul simbolizează funia anului care adună, prin împletirea celor două fire, cele 365 de zile calendaristice. Culorile alb și roșu reprezintă cele două anotimpuri opuse, iarnă și vară, care în vechile societăți tradiționale reprezentau anotimpuri de bază, primăvara și toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.

Obiceiul spune ca mărțișorul trebuie ținut 9-12 zile și sa fie atârnat într-un pom înflorit pentru a aduce noroc și bunăstare celei care l-a purtat. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Sărbători martie 2023. 8 Martie, Ziua femeii 

Ziua Internațională a femeii  (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. 

În această zi, femeile sunt în centrul atenției. Mame, soții, fiice sau iubite, ele sunt sărbătorite pe 8 martie și le sunt oferite în dar flori și cadouri. 

Citește și: Pe ce dată pică Sâmbata Sfântului Teodor în 2023? Calendar ortodox

Moșii de primăvară. Sărbătoare cu cruce neagră în martie 

Moșii de Primăvară  marchează debutul primăverii în credința populară și este un prilej de pomenire a sufletelor celor adormiți. 

Potrivit calendarului ortodox, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei  40 de Mucenici din Sevastia. Această sărbătoare este marcată cu cruce neagră în calendarul bisericesc.

În tradiția populară, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de  Moșii de Primăvară. Data de 9 martie încheie zilele capricioase ale „babelor” și marchează începutul primăverii. 

Fiind și un prilej de pomenire a morților, de Moșii de Primăvară 2023 creștinii fac colivă și mucenici cu nucă și miere pe care-i dau apoi de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Citește și: Mesaje de 1 Martie 2023: Cele mai frumoase urări și felicitări pentru prima zi de primăvară

Buna Vestire sau Blagoveștenia. Sărbătoare cu cruce roșie în martie 2023

Buna Vestire sau Blagoveștenia, sărbătoare cu cruce roșie pe 25 martie 2023. Această sărbătoare amintește de ziua în care Arhanghelul Gabriel îi vestește Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama Mântuitorului Iisus Hristos. Buna Vestire a fost așezată în ziua de 25 martie, cu nouă luni înainte de Nașterea Domnului, pentru că acum are loc zămislirea dumnezeiescului Prunc în pântecele Fecioarei Maria. 

 

Taguri: