Tradiții românești pentru nuntă: Ce nu este bine să faci în ziua în care te căsătorești?

Author: Cristina Mocanu

În funcție de zona geografică a țării întâlnim o multitudine de obiceiuri, tradiții și superstiții de nuntă.

În ziua nunții, mirii aleg să păstreze anumite tradiții care se transmit din moși și strămoși, pentru a le merge bine în căsnicie. Ce tradiții este bine să respecți în această zi?

Tradiții pe care este bine să le respecți în ziua nunții în 2023

Nunta sau căsătoria este al doilea cel mai mare eveniment din viața omului, după naștere. În viziunea populară nunta sau căsătoria este înțeleasă ca o trecere spre o altă etapă a vieții, etapă ce marchează intrarea tinerilor în viața socială, în rândul oamenilor.

Tradiția este un sentiment aparte care te face să te simți legat de zona în care stai. Ele diferă în funcție de locul din care sunt mirii. Astfel, unele tradiții de nunta românești din zona de sud s-ar putea să difere cu mult față de cele din zona de nord sau din zona de vest.

Citește și: Pe ce dată începe postul Sf. Petru şi Pavel în 2023?

Iată câteva tradiții pe care este bine să le păstrezi în ziua nunții:

Bărbieritul

Bărbieritul mirelui reprezintă transformarea. Tânărul băiat se transformă în bărbat care are o responsabilitate de acum. Are o soție, o casă, o familie de care să aibă grijă.

În unele zone ale țării doar se simulează acest bărbierit și cavalerii de onoare utilizează chiar o bardă sau un topor atunci când fac acest obicei.

În alte zone, însă, din păcate pentru bărbații care țin mult la barba lor, bărbieritul se realizează în mod real. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Turta miresei

Această tradiție nu îi este străină nimănui. Turta miresei merge mână-n mână cu hora miresei. Legenda spune că hora era, de fapt, un prilej de bucurie pentru părinți.

Pe vremuri fetele se măritau de la vârste fragede, așa că dacă fata era cerută, părinții se bucurau nespus că nu a rămas fată bătrână și și-a găsit rostul, cum se spunea pe vremuri.

Schimbul de verighete

Acesta se face doar în biserică după ce se spune o rugăciune. Primul lucru care se face este slujba de logodna, iar verighetele se poziționează acum pe degetele inelare de la mana dreaptă.

Apoi verighetele se schimba între ele și ajung pe inelarele stângi ale celor doi miri.

De ce se aruncă cu grâu și orez?

La ieșirea din biserică se aruncă cu grâu sau cu orez deasupra capetelor mirilor pentru a le ura acestora belșug, bogăție și noroc de copii.

Valsul miresei

Valsul miresei a mai evoluat și a ajuns, între timp, să fie numit valsul mirilor. Poate că pentru unii nu este neapărat văzut ca o tradiție, dar se știe din timpuri de mult

apuse că nunta nu poate începe fără valsul mirilor, iar când dansul s-a terminat, petrecăreții pot intra pe ringul de dans.

Furatul miresei

Furatul miresei este o tradiție mai mult amuzantă, dar care se păstrează la toate nunțile. Atunci când distracția este în toi, câțiva prieteni de-ai mirelui fură mireasa. Mirele trebuie să ofere recompense ca să-și primească mireasa.

Citește și: Câţi bani se dau la o nuntă în 2023

Aruncatul buchetului

Mireasa strânge fete nemăritate în jurul ei și aruncă buchetul, iar cea care-l va prinde se va mărita prima. Potrivit tradiției se spune că doar aceea este sortită măritișului cât mai curând, iar dacă nu este singură și are un logodnic, acesta trebuie s-o ceară degrabă pentru că acum toată lumea știe că urmează nuntă mare.

Alte tradiții care se mai păstrează sunt voalul miresei care se ia de pe capul miresei spre finalul nunții, de către nașă și schimbat cu un batic, ca să-i amintească cum că de acum înainte are o gospodărie de ținut.

Nu vă străduiți să fiți ceva ce nu sunteți în ziua nunții. Nu încercați lucruri complet noi și nu vă străduiți prea tare. Naturalețea este cea mai importantă și că e mai sigur să purtați ceva ce știți că vă avantajează decât ceva ce arată bine doar în poze.

Sursă: unica.ro

 

Taguri: