Ziua de Buna Vestire mai poartă și denumirea de Blagoveștenie sau Ziua Cucului în tradiția populară și se sărbătorește în fiecare an pe 25 martie. Este prima mare sărbătoare dedicată Maicii Domnului atestată în documente. Buna Vestire sărbătorește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavril i-a dat de veste Fecioarei Maria că va fi mama Fiului lui DumnezeuIată care sunt tradițiile și obiceiurile specifice pentru Buna Vestire.
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire
Tradițiile și obiceiurile zilei de Buna Vestire influențează în mare parte bunăstarea casei și a celor ce locuiesc în ea, dar și sporirea recoltelor în anul ce va urma. În unele zone ale țării, primul membru al familiei care se trezește dimineața trebuie să ia o oală cu jar în care să pună tămâie apoi să înconjoare casa.
În alte regiuni, se aprind focuri în curte, în fața ușilor. Lângă aceste focuri se pune pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană.
Astfel, îngerii se încălzesc, mănâncă și beau apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.În tradiția populară, ouăle făcute în ziua de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști, așa că gospodinele obișnuiesc să arunce ouăle din cuiburile păsărilor de curte. Se spune că în ziua de Buna Vestire nu trebuie să pui mâna pe ou, să nu cauți găinele de ou, cloștele să nu pui, căci ies pui strâmbi, suciți, cu două capete.
Cei care vor să prindă mult pește, merg la biserică de unde iau anafură. O bucățică din această anafură o pun apoi în gura primului pește prins, pe care îl aruncă înapoi în baltă spunând: “Du-te! Și cu câți te vei întâlni, spune-le la toți să vină la mine!”.
Pe 25 martie, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, deoarece vor avea necazuri tot anul.
Citeste si: Când are loc sărbătoarea de Buna Vestire în Calendarul Ortodox al lunii martie
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
De ce se mai numește Ziua de Buna Vestire și Ziua Cucului
Buna Vestire este denumită și Ziua Cucului, venită de la cântecul cucului care începe întotdeauna de Blagoveștenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru.
Pe 25 martie, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, ca să se poată bucura de lucruri bune tot restul anului. În cazul în care cântecul cucului te va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine, potrivit traditii-superstitii.ro.
Cucul cântă mereu până la Sânziene sau Sân Petru, când se îneacă cu orz și, nemaiputând cânta, se preface în uliu.
Citeste si: Calendar ortodox, miercuri, 24 martie. Care este rugăciunea pe care e bine să o spui în Ajun de Buna Vestire
Tradiția spune că de Buna Vestire se dezleagă limba tuturor păsărilor pentru a cânta, dar mai ales cea a cucului, care toată iarna a fost uliu, iar pe 25 martie se preface iarăși în cuc. Altă superstiție spune că dacă la Buna Vestire este frunza verde în codru, atunci anul va fi îmbelșugat.
Citeste si: Care sunt regulile pe care creștinii trebuie să le respecte în postul Paștelui