Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 2024: De ce nu este bine să aprinzi focul în această zi

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 oct 2024, 08:48

Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Acoperământul Maicii Domnului

Sursa: pixabay.com

Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Acoperământul Maicii Domnului, iar mulți dintre ei spun că nu este bine să aprinzi focul. Care este motivul?

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 1 octombrie Acoperământul Maicii Domnului, o zi importantă, însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri. Printre acestea se numără și interdicția de a aprinde focul, respectată cu strictețe de credincioși. De asemenea, această zi este dedicată rugăciunii și protecției divine oferite de Maica Domnului.

Ce reprezintă Acoperământul Maicii Domnului în tradiția creștin ortodoxă?

Potrivit crestinortodox.ro, Acoperământul Maicii Domnului, sărbătorit pe 1 octombrie, reprezintă un moment special în calendarul ortodox, cunoscut și sub denumirea de „Pocroave”.

Această zi marchează un prilej de reflecție asupra protecției divine oferite de Fecioara Maria tuturor credincioșilor, subliniind astfel importanța rugăciunii și a credinței în fața dificultăților vieții. Originea acestei sărbători își are rădăcinile într-un eveniment miraculos din secolul al X-lea, când Maica Domnului și-a arătat prezența în biserica Vlaherne din Constantinopol.

Conform relatărilor, în timpul unei slujbe de priveghere, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos și ucenicul său, Epifanie, au fost martorii unei apariții divine: Maica Domnului a apărut deasupra credincioșilor, întinzându-și acoperământul (vălul) ca un semn de protecție.

Acest gest simbolic a adus alinare locuitorilor din Constantinopol, care se aflau sub amenințarea unui atac iminent. După această apariție, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință. Acest episod miraculos a rămas în memoria colectivă a credincioșilor ca o dovadă a grijii materne a Maicii Domnului și a intervenției sale divine în momentele de cumpănă.

Acoperământul Maicii Domnului este un simbol puternic al grijii și dragostei Fecioarei Maria față de credincioși.

El reprezintă ocrotirea, speranța și mângâierea oferite de Maica Domnului în fața încercărilor vieții. În această zi de sărbătoare, credincioșii sunt îndemnați să se întoarcă către rugăciune, să cultive smerenia și să își întărească legătura cu divinitatea.

Această sărbătoare are și o dimensiune populară, fiind însoțită de tradiții și superstiții transmise din generație în generație. În tradiția populară românească, „Pocroavele” marchează începutul pregătirilor pentru iarnă, iar anumite obiceiuri și interdicții sunt respectate cu strictețe pentru a asigura bunăstarea și protecția familiei.

Citește și: Acoperământul Maicii Domnului: Sărbătoare cu cruce roșie la data de 1 octombrie 2024. Ce alimente trebuie să consume credincioșii în această zi?

Tradiții și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului

De-a lungul timpului, Acoperământul Maicii Domnului a fost înconjurat de o serie de tradiții și superstiții, menite să asigure protecția divină și să prevină nenorocirile. Una dintre cele mai importante interdicții este legată de foc.

Se spune că în această zi nu este bine să aprinzi focul, deoarece acest gest poate atrage ghinionul și nenorocirile asupra casei. Focul, simbol al energiei și purificării, este asociat în tradiția populară cu elemente care pot fi destabilizate într-o zi sacră, când liniștea și pacea interioară trebuie să prevaleze.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce declarații a făcut Ștefan Stan despre fosta lui soție. Cum va proceda atunci când mama copiilor lui își va reface viața: „Am stabilit amândoi așa.”

De asemenea, munca fizică este interzisă în această zi. Oamenii nu lucrează pământul, deoarece se crede că pământul trebuie să se odihnească pentru a fi fertil în anul următor. Alte activități casnice, precum spălatul rufelor sau cusutul, sunt de asemenea evitate. În tradiția populară, spălatul rufelor este interzis pentru că apa este considerată un element sacru, iar cusutul este văzut ca o activitate care poate atrage spiritele rele. Împrumuturile sunt și ele interzise, deoarece se spune că a da cu împrumut în această zi poate aduce lipsuri pe tot parcursul anului.

Pe lângă interdicții, Acoperământul Maicii Domnului este marcat de obiceiuri frumoase. În mediul rural, această zi este văzută ca un moment de începere a pregătirilor pentru iarnă. Credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba religioasă și a se ruga pentru sănătate și ocrotire. Totodată, se fac rugăciuni pentru sufletele celor trecuți în lumea de dincolo și se împart pomeni în amintirea lor.

Există și credințe legate de vreme. Se spune că starea vremii din ziua de Acoperământul Maicii Domnului este un indiciu despre cum va fi iarna care urmează. Dacă vremea este frumoasă și însorită, iarna va fi blândă, dar dacă plouă, iarna va fi aspră.

Citește și: Ce trebuie să dăm de pomană de Acoperământul Maicii Domnului 2024?

Fetele nemăritate se roagă Maicii Domnului în această zi pentru a-și găsi un soț bun, iar cei care țin post în această zi se spune că vor avea parte de noroc tot anul. Totodată, fetele se roagă pentru podoaba capilară și nu își tund părul, pentru a nu aduce ghinion.

În concluzie, Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne întărim credința și să ne încredem în ocrotirea divină. Tradițiile și obiceiurile acestei zile reflectă respectul pentru sacru și pentru forțele nevăzute care ne guvernează viața, amintindu-ne de puterea rugăciunii și de dragostea protectoare a Maicii Domnului.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.