Tradiții și obiceiuri de Bobotează. De ce sunt botezați caii în această zi

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 03 oct 2022, 02:20
Botezul Cailor, 6 ianuarie 2021

Pe 6 ianuarie credincioşii sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. În această zi are loc şi botezul cailor, un obicei care se sărbătoreşte în fiecare an.

Botezul cailor este o tradiţie foarte veche, din bătrâni se spune că respectarea acestui obicei de Bobotează ajută animalele să fie puternicie şi sănătoase tot anul. Stăpânii care îşi botează caii vor avea parte de belșug și mult spor la muncile agricole. 

Ce semnificaţie are botezul cailor

Conform tradiţiei, de Bobotează, stăpânii îşi decorează caii de sărbătoare, cu podoabe alese, clopoţei, funde şi curele.

Frumoasele cabaline sunt duse, apoi, la biserica din sat, unde preotul le binecuvântează cu aghiasmă. 

De ce se boteză caii pe 6 ianuarie 2022, în ziua de Bobotează?

În puţine locuri se mai respectă astăzi, această datină, printre acestea se numără judeţul Constanţa unde se mai păstrează această tradiţie. În comuna Mihail Kogălniceanu mai are loc Botezul Cailor, obicei respectat fără întrerupere. 

Cei care îşi botează caii în această zi, se pune că vor avea un an îmbelşugat, cu recolte bogate. După ce caii au primit binecuvântarea preotului are loc o cursă tradiţională de cabaline.

Tradiţia botezului cailor este foarte răspândită în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Datează de pe la 1900 şi a fost practicată an de an, mai puţin în perioada comunismului, când a fost interzisă de autorităţi.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Traditii de Sfantul Ion. Ce sa nu faci pe 7 ianuarie ca sa te feresti de rele

Tradiţii de botezul cailor

În Prahova, Botezul Cailor, are loc an de an în localităţile Petroşani şi Târguşorul Vechi.

De asemenea, o tradiţie la fel de respectată în ziua de Bobotează este mersul cu colindatul cu Chiraleisa, în care grupuri de copiii înconjurau casele şi grajdurile sătenilor sunând din clopoţei

şi rostind versuriele:

"Chiraleisa,/ Spic de grâu/ Până-n brâu,/ Roade bune,/ Mană-n grâne”.

Ziua de Bobotează semnifică ultima zi de peţire a fetelor, în Ajun de Bobotează fetele şi-au pus busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul. Iar cele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în cursul anului.

Citeste si: CALENDAR ORTODOX: 6 ianuarie, sărbătoare deosebit de importantă pentru creştini