Botezul cailor este o tradiţie foarte veche, din bătrâni se spune că respectarea acestui obicei de Bobotează ajută animalele să fie puternicie şi sănătoase tot anul. Stăpânii care îşi botează caii vor avea parte de belșug și mult spor la muncile agricole.
Ce semnificaţie are botezul cailor
Conform tradiţiei, de Bobotează, stăpânii îşi decorează caii de sărbătoare, cu podoabe alese, clopoţei, funde şi curele.
De ce se boteză caii pe 6 ianuarie 2022, în ziua de Bobotează?
În puţine locuri se mai respectă astăzi, această datină, printre acestea se numără judeţul Constanţa unde se mai păstrează această tradiţie. În comuna Mihail Kogălniceanu mai are loc Botezul Cailor, obicei respectat fără întrerupere.
Cei care îşi botează caii în această zi, se pune că vor avea un an îmbelşugat, cu recolte bogate. După ce caii au primit binecuvântarea preotului are loc o cursă tradiţională de cabaline.
Tradiţia botezului cailor este foarte răspândită în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Datează de pe la 1900 şi a fost practicată an de an, mai puţin în perioada comunismului, când a fost interzisă de autorităţi.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Traditii de Sfantul Ion. Ce sa nu faci pe 7 ianuarie ca sa te feresti de rele
Tradiţii de botezul cailor
În Prahova, Botezul Cailor, are loc an de an în localităţile Petroşani şi Târguşorul Vechi.
De asemenea, o tradiţie la fel de respectată în ziua de Bobotează este mersul cu colindatul cu Chiraleisa, în care grupuri de copiii înconjurau casele şi grajdurile sătenilor sunând din clopoţei şi rostind versuriele:
"Chiraleisa,/ Spic de grâu/ Până-n brâu,/ Roade bune,/ Mană-n grâne”.
Ziua de Bobotează semnifică ultima zi de peţire a fetelor, în Ajun de Bobotează fetele şi-au pus busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul. Iar cele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în cursul anului.
Citeste si: CALENDAR ORTODOX: 6 ianuarie, sărbătoare deosebit de importantă pentru creştini