Tradiții și obiceiuri. De ce merg finii la nași de lăsatul secului

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 22 iul 2022, 08:15
De ce merg finii la nași de Lăsatul Secului

Se apropie lasatul secului, care prevesteste Postul Pastelui. Printre tradițiile specifice, este și cea potrivit căreiag finii merg în vizită la nași.

Paştele ortodox va pica în acest an pe 2 mai, iar Paştele catolic pe 4 aprilie. Postul Paştelui va fi în perioada 15 martie – 1 mai. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare. Va dura 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămâna Patimilor.

Lăsatul secului de carne pentru Postul Paştelui 2021

Lasata secului de carne este duminică, 7 martie 2021.

Credincioșii mai au voie sa consume branza, încă o săptămână, înainte de căderea postului. Peste încă o saptămână, duminica 14 martie 2021, este lasarea secului de branza, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

În riturile apusene, lăsatul secului de brânză și lăsatul secului de carne au loc deodată, marțea înainte de miercurea cenușii, care e ziua de intrare în post. În ritul bizantin primul lăsat al secului are loc cu o săptămână înaintea celui de-al doilea.

Potrivit tradițiilor bisericești, se renunță la carne în duminica izgonirii lui Adam, duminică precedată de o săptămână, săptămâna cărnii, în care se mănâncă produse de carne în fiecare zi. În această săptămână nu se face liturghie miercurea și vinerea.

Citeste si: Cele mai bune rețete de mucenici moldovenești și muntenești!

Tradiții de Lăsatul Secului

Înainte de intrarea in Postul Paștelui este sărbătorita Lăsata Secului. Cu ocazia acestei zile există câteva tradiții și superstiții.

În unele zone, se spune că „cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul”  și că  „e rău de bătut piatra peste holde”. Lăsatul Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de începerea postului.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Lasatul Secului este o sarbatoare care marcheaza ultima zi cand se mai poate manca de dulce, inainte de a incepe unul dintre cele patru mari posturi randuite de Biserica Ortodoxa (Postul Nasterii Domnului, Postul Sfintelor Pasti, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Adormirii Maicii Domnului). 

Citeste si: Calendar Ortodox 3 martie 2021. Ce mari Sfinti sunt praznuiti! Iata ce rugaciune folositoare pot rosti credinciosii in aceasta zi!

De ce merg finii în vizită la naşi, de Lăsatul Secului

Tradiția spune că de Lăsatul Secului finii merg în vizită la naşi fără a fi chemaţi, cu plocon. De Lăsata Secului masa trebuie să fie plină cu bucate alese, iar la desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume.

Femeile nu au voie să coasă, deoarece pot atrage energie negativă și boli.

Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 martie până în 1 mai. Lăsata Secului, de asemenea, o zi dedicată pomenirii celor adormiți. Astfel, se pregătesc mâcăruri de dat de pomană.

Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Potrivit rânduirilor bisericii, există dezlegare la pește în perioada 21 noiembrie – 16 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea în biserică Maicii Domnului (21 noiembrie), Sf. Apostol Andrei (30 noiembrie), Sf. Nicolae (6 decembrie), precum şi în zilele de 3, 4, 13 şi 18 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în Ortodoxie. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului.

Citeste si: Lasata secului. Ce trebuie sa faci de marea sarbatoare ca sa ai un an imbelsugat