Obiceiul colindatului se respectă în toate zonele țării de sărbători, de Crăciun și de Anul Nou.
Colindătorii sunt primiți cu bucate, dulciuri și bani în toată România în perioada sărbătorilor de iarnă.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2021. Ce să faci în Ajunul Crăciunului ca să-ți meargă bine
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun, ca să-ți meargă bine tot anul trebuie ca în noaptea de Ajun să ai bradul împodobit, să ornezi casa cu globuri roșii, crenguțe de vâsc, lumânărele și alte simboluri ale Nașterii Domnului.
Totodată, de Ajunul Crăciunului trebuie să primești colindătorii care vin să te colinde.
În zona rurală din Oltenia, locuitorii obișnuiesc să se trezească devreme de tot în Ajunul Crăciunului. Potrivit tradiției, ei trebuie să aprindă focul în sobă și ațâțe jarul cu ajutorul unui vreasc în timp ce rostesc următoarea urare de Crăciun: "Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă.
În Maramureș de Ajunul Crăciunului merg la colindat atât copiii, cât și adulții. Ei sunt primiți cu bucate tradiționale de către gazde.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Când sărbătorim Crăciunul în 2021 și ce tradiții și obiceiuri sunt transmise din generație în generație?
Tradiții Crăciun Moldova 2021. Cum își pot vedea fetele nemăritate ursitul
Potrivit unor tradiții și obiceiuri de Crăciun în Moldova, în Ajunul Crăciunului oamenii nu au voie să ducă gunoiul și nici să împrumute lucruri.
Se spune că în noaptea de Ajun fetele nemăritate își vor visa ursiții dacă vor pune noaptea la fereastră bucăți mici din toate preparatele pregătite pentru Crăciun.
În Bucovina sunt mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun. Printre acestea se numără organizarea vetrelor folclorice și a caselor, repetiția sfintelor colinde, pregătirea portului popular, ritualul sacrificării porcului, organizarea mesei de Crăciun, primirea colindătorilor și mersul cu steaua, potrivit hailadorna.ro.
În Bucovina sacrificarea porcului se face în data de 20 decembrie, dar cei mai mulți locuitori de aici se ocupă din timp de tăierea porcului pentru ca gospodinele să aibă suficient timp să pregătească bucatele de Crăciun.
Copiii se îmbracă în costume tradiționale și merg la colindat, ei fiind așteptați cu colaci, prăjituri, ouă, dar și cu bani de către gazde.
De Bucovina bradul se cumpără în Ajun de Crăciun și se împodobește cu toată familia în seara de Ajun.