Ziua în care este sărbătorită Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos este foarte așteptată de oamenii de pretutindeni. Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care românii le respectă cu ocazia Crăciunului.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2022
Obiceiurile și tradițiile de Crăciun din țara noastră au o vechime de sute de ani, dar oamenii încă le practică pentru a păstra autenticitatea acestei sărbători.
Obiceiuri de Crăciun din Bucovina
Crăciunul este o sărbătoare cu o mare însemnătate pentru oamenii din Bucovina, iar obiceiurile și tradițiile încă se păstrează. Unul dintre cele mai importante obiceiuri este cel de a înapoia toate lucrurile împrumutate oamenilor din sat, deoarece se spune că nu este bine ca lucrurile să fie în posesia altcuiva în perioada sărbătorilor de iarnă.
În ziua de Ajun, femeile ascund fusele de la furcă de tors sau pun o piatră în cuptor pentru a îndepărta șerpii din jurul gospodăriei. Tot în acea zi, femeile obișnuiesc să iasă, cu mâinile pline de aluat, pentru a atinge toți pomii din livadă și a rosti „cum sunt mâinile mele pline cu aluat, așa să fie pomii încărcați cu rod la anul”.
Momentul mult așteptat de către cei din Bucovina este cel în care are loc ,,masa de ajun”.
Pe masă se pun 12 preparate de post și câteva care să conțină pește, iar mâncarea trebuie consumată în întregime, resturile fiind păstrate pe masă până la Bobotează, când sunt puse în hrana animalelor sau erau așezate într-o farfurie în fereastră, alături de un pahar cu apă, pentru spiritele morților.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Un element nelipsit în această perioadă este colacul, ce se realizează în forma cifrei 8. Acest preparat este păstrat până în primăvară, când este afumat și dat plugarilor după ce s-au tămâiat boii și plugul.
Obiceiuri de Crăciun din Banat
Bineînțeles că în fiecare zonă a țării sunt diferite obiceiuri și tradiții, toate la fel de frumoase și cu o însemnătate la fel de mare.
Un alt obicei practicat în zona Banatului este cel al „Viflaimului” sau „Irozii”. Acest obicei reprezintă realizarea unei scenete prin care cei mici să refacă povestea nașterii lui Iisus.
Această scenetă va avea loc în casa sau în curtea gazdei, iar persoana care îi va primi va fi binecuvântat și plin de noroc tot anul.În unele sate din Banat, cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în fața colindătorilor boabe de grâu și de porumb. Acestea vor fi amestecate după cu semințele ce vor fi cultivate, pentru a avea o recoltă bogată.
Obiceiuri de Crăciun din Moldova
În anumite zone din Moldova nu este bine să dăm nimic afară din casă, nici măcar gunoiul nu poate fi aruncat, dar nici alte obiecte nu pot fi împrumutate.
În ziua de Crăciun, localnicii pun câte puțin din fiecare fel de mâncare într-o strachină, pe prispă, chiar sub fereastră, pentru a fi gustate de ursitor, moment în care este și văzut de oameni.
Obiceiuri de Crăciun din Maramureș
Maramureșenii pun cu o zi înainte de Nașterea lui Iisus Hristos, o potcoavă într-o găleată cu apă. Din acea găleată va bea prima dată gospodarul, după care aceasta se va da vitelor pentru ca acestea să fie tari ca fierul. Hornurile se curăță, iar funinginea se va distribui la rădăcina pomilor pentru a avea un rod mai bogat. Grajdurile se ung cu usturoi pentru a alunga duhurile necurate.
În dimineața de Crăciun, localnicii spun că este bine să se spele cu apă curgătoare pe față. Aceasta este pusă într-un val și se adaugă o monedă de argint pentru a fi curați ca argintul.
Sursa: silverhand.ro