Tradiții și obiceiuri de Florii 2024: Mormintele trebuie să fie curățate și stropite cu apă sfințită în Duminica Floriilor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 26 mar 2024, 15:49

Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor

Sursa: pixabay.com

Creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile cu o săptămână înainte de Paște. Ce tradiții și obiceiuri se păstrează ți în 2024?

În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile, cunoscută și ca Intrarea Domnului în Ierusalim. Această sărbătoare de mare însemnătate religioasă este marcată de numeroase tradiții și superstiții în România, reflectând adâncimea spirituală și bogăția culturală a poporului.

Tradiții de Florii 2024

Duminica Floriilor, sărbătorită în data de 28 aprilie în acest an, marchează retrăirea evenimentului în care Iisus Hristos a intrat triumfal în Cetatea Ierusalimului.

În ciuda originilor sale religioase, sărbătoarea Floriilor a fost îmbogățită de-a lungul timpului cu numeroase tradiții și superstiții populare.

Potrivit tradiției, în timpurile când Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângând, și-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oțel și a pornit în căutarea Fiului său. Pe drum, a ajuns la un pârâu și a rugat o salcie să-i facă punte.

Pentru acest act de milostenie, salcia a fost binecuvântată să nu poată fi transformată în cărbuni și să fie dusă în fiecare an la biserică în Duminica Floriilor. Astfel, oamenii duc la biserică flori și ramuri de salcie pentru a fi sfințite.

Tradiția populară atribuie mâţișorilor sfințiți de preot în această zi puteri magice. Aceștia, împletiți în coronițe și așezați deasupra ușilor, feresc familia de boli și de alte rele, aducând spor și noroc.

La țară, ramurile de salcie înmugurită sunt legate în jurul pomilor fructiferi pentru a le aduce rod abundent și sunt amestecate în hrana animalelor pentru a le asigura sănătatea și productivitatea.

Tradiția cere ca mormintele să fie curățate și stropite cu apă sfințită în Duminica Floriilor, iar crucile să fie împodobite cu flori de primăvară și cu crenguțe de salcie sfințite. De asemenea, se dau de pomană plăcinte și gogoși pentru sufletele celor plecați dintre cei vii.

Citește și: Calendarul ortodox pentru aprilie 2024: Pe ce dată se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile?

Superstiții de Duminica Floriilor 2024

Există numeroase superstiții legate de comportamentul în Duminica Floriilor. Astfel, fetele nu trebuie să își spele părul, iar tinerele nemăritate din Banat și Transilvania trebuie să pună o oglindă și o cămașă sub un păr altoit.

Se crede că la miezul nopții fetele trebuie să fiarbă busuioc în apă și să-și spele părul cu această fiertură pentru a avea un păr frumos și strălucitor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În această zi, fetele care doresc să se mărite trebuie să scoată la soare zestrea pentru a atrage ursitul. Este considerat bine să aerisești toate hainele și este interzis să te speli pe cap, pentru că se crede că vei albi de timpuriu. Dacă totuși este necesar să te speli, este recomandat să folosești doar apă sfințită.

Duminica Floriilor este marcată și de obiceiuri comerciale și practice. Astfel, animalele, înainte de a fi duse la târg la vânzare, sunt atinse cu ramuri de salcie pentru a atrage cumpărătorii. Se crede că mâţișorii sfințiți de preot au puterea de a îndepărta furtunile și grindina, iar vara, când vremea este nefavorabilă, aceștia sunt aruncați pe foc pentru a alunga trăsnetele și fulgerele.

Nu se muncește în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. Este obiceiul să se consume pește, deoarece este dezlegare de pește. În această perioadă, urzicile nu se mai folosesc ca alimente deoarece se crede că acum încep să înflorească. Se spune că vremea de Florii prezice cum va fi și vremea de Paște.

Citește și: Ce înseamnă dezlegare la ulei și vin. Când se pot consuma în postul Paștelui 2024 aceste alimente

În multe localități din România, copiii însoțiți de dascăli și preoți străbat ulițele cu ramuri de salcie înmugurită, cântând "Verșul Floriilor" pentru a le depune în fața altarului, simbolizând astfel intrarea lui Iisus în Ierusalim. Aceste obiceiuri, transmise din generație în generație, aduc în fiecare an comunitățile creștine mai aproape de valorile și tradițiile lor religioase.

În concluzie, Duminica Floriilor este mai mult decât o sărbătoare religioasă; este un prilej de reafirmare a credinței și de celebrare a tradițiilor și obiceiurilor care definesc identitatea culturală și spirituală a poporului român.