Astăzi este sărbătoare mare pentru creștini! Este Duminica Floriilor, o sărbătoare care nu are dată fixă în calendar, pentru că se stabilește în fiecare an, în funcție de ziua în care pică Paștele. Floriile cad întotdeauna cu o săptămână înainte de Învierea Domnului.
Ce reprezintă Duminica Floriilor
În duminica dinainte de Paște, creștinii sărbătoresc Floriile. Puțini oameni știu însă ce reprezintă, de fapt, această sărbătoare.
Toate cele patru Evanghelii, Marcu, Matei, Luca și Ioan, amintesc de sărbătoarea Floriilor. Este ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, înainte de Săptămâna Patimilor. S-a întâmplat a doua zi după ce Mântuitorul l-a înviat pe Lazăr.
Tocmai de aceea, această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.
Floriile reprezintă, de altfel, cea mai mare sărbătoare din Postul Paștelui și are întotdeauna dezlegare la pește în calendarul creștin ortodox.
În momentul în care Iisus a intrat în Ierusalim, oamenii L-au întâmpinat bucuroși, cu ramuri de finic în mâini. Cu toții i-au strigat: “Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.
Ziua de Florii este una de sărbătoare, dar săptămâna care urmează trebuie respectată cu sfințenie și cu tristețe.
În biserici, începând de duminică seară, de Florii, se țin slujbe speciale, care poartă denumirea de Denii.
Acestea amintesc de toate suferințele prin care a trecut Iisus, din momentul în care a intrat în Ierusalim.
Tradiții în Duminica Floriilor
De departe, cea mai cunoscută tradiție de Florii este sfințirea ramurilor de salcie. Acestea se aduc dimineața la biserică, preoții le sfințesc, iar după aceea credincioșii le iau acasă și le pun la icoane.
Salcia amintește de ramurile de finic și de măslin, pe care oamenii le aveau în mâini, când Mântuitorul a intrat în Ierusalim.
Se crede că respectivele crenguțe de salcie au puteri miraculoase, ne feresc de boli, dar și de necazuri.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Legenda spune că Maica Domnului a fost ajutată de o salcie, în momentul în care s-a dus să-și vadă Fiul răstignit.
Fecioara Maria trebuia să treacă de o apă mare și salcia a făcut o punte peste râu, pentru ca Maica Domnului să poată traversa. Din acel moment, Fecioara Maria a binecuvântat salcia.
În anumite regiuni ale țării, oamenii duc salcie și la mormintele celor dragi, pentru ca aceștia să afle că se apropie Paștele.
O altă tradiție de Florii este ca oamenii să se lege cu salcie în jurul taliei, ca să fie feriți de durerile de mijloc.
În Duminica Floriilor este bine să coaceți atâtea pâini, câți membri are familia.
Acestea se împletesc și se fac de mărimi diferite, în funcție de vârsta membrilor din familie. După ce sunt gata, trebuie să le dați de pomană unor oameni săraci.
De asemenea, tradiția spune ca fetele nemăritate să fiarbă apă cu busuioc, iar în ziua de Florii să se spele cu ea pe cap. În acest fel, vor avea un păr frumos tot anul și vor atrage bărbații.
Apa folosită nu se aruncă însă oriunde, ci la rădăcina unui pom. Fetele trebuie să rostească și următoarele cuvinte: "cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”
Alt obicei este legat și de vreme. Se crede că așa cum e vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă broaștele se aud cântând de Florii, urmează o vară frumoasă.
Cine locuiește la curte nu trebuie să planteze pomi în săptămâna dinainte de Florii, pentru că aceștia nu vor face fructe, ci doar vor înflori.
Este bine să ne împărtășim de Florii, ca să ni se îndeplinească toate dorințele.
La sate, această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de "Nunta urzicilor", pentru că se spune că de Florii înfloresc urzicile și nu mai sunt bune de mâncat.