Tradiții și obiceiuri de Ignat. Ce este bine să faci astăzi și, deopotrivă, ce să nu faci

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 19 dec 2020, 16:12
Ce să nu faci pe 20 decembrie, dacă vrei să îți meargă bine.

In zonele rurale inca se respecta cu sfinţenie pe 20 decembrie, in ziua de Ignat multe obiceiuri, transmise din generaţie în generaţie.

In ziua de Ignat, pe 20 decembrie, romanii obisnuiesc sa sacrifice porcul pentru traditionala masa de Crăciun. Sarbatoarea este respectata cu sfintenie inca in mediul rural din tara noastra.

Denumirea de "Ignat" provine de la numele Sfantului Ignatie Teoforul, care este praznuit de catre Biserca ortodoxa, tot in ziua de 20 decembrie in fiecare an, cu doar cinci zile inainte de marea sarbatoare a Nasterii Domnului.

Acest Sfant se numea “Teoforul”, care inseamna “purtatorul de Dumnezeu”.

Ignatie a fost acel copil pe care Mantuitorul nostru Iisus Hristos il ia in brate cand spune: “Lasati pruncii si nu ii opriti sa vina la Mine, ca unora ca acestia este imparatia cerurilor”.


Traditii de Ignat. Ce este bine să faci și, deopotrivă, ce să nu faci in ziua de Ignat!

În zilele noastre, sacrificarea porcului este un prilej de reunire a familiei, iar pentru copii este un prilej de veselie şi de joacă. În seara dinaintea Ignatului, oamenii pregătesc câteva cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie- pentru pârlit, vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric.

Din timpuri stravechi se spune că în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu sacrificati.

Dacă visează un cuţit, e un semn că vor fi sacrificaţi. Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează.

Singura activitate permisă este tăierea porcului in ziua de Ignat. Asadar sunt interzise alte treburi casnice precum: spălatul, cusutul sau măturatul casei.
Conform traditiei stravechi, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui.

Sacrificarea trebuie să aibă loc pe lumină, deoarece se spune ca numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru ca cei care taie porcul să fie iertați de sacrificarea voită a animalului, este bine ca ei să rostească cuvintele: "Ignat, Ignat/Porc umflat".

De asemenea, tradiția populară spune că femeile, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul casei face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, rostind rugaciunea "Tatăl nostru" si "Să-l mâncaţi sănătoşi".

La finalul zilei, după sacrificarea urmează asa numita "pomana a porcului", la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. De obicei, masa se aşază în curte. Se mănâncă în picioare, la o masa in curtea casei şi se obisnuieste sa se bea ţuică fiartă.

Citeste si: Traditii si obiceiuri stravechi de Ignat 2020! Iata ce nu ai voie sa faci in ziua de 20 decembrie!

Citeste si: Când este sărbătoarea de Ignat în 2020, atunci când, de obicei, se sacrifică porcii

 

Taguri: