Sunt mai multe tradiții și obiceiuri legate de ziua de Ignat, cea de 20 decembrie, în care se sacrifică porcul.
Se spune că în noaptea de dinaintea Ignatului porcii visează dacă sunt sau nu sacrificați.
Tradiții și obiceiuri de Ignat: De ce nu e bine să coși în această zi
În ziua de Ignat nu e voie, potrivit tradițiilor și obiceiurilor, să speli, să coși, să lipești sau să tai altceva în afară de porcul care se sacrifică astăzi.
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor din ziua de Ignat, în ajunul acestei zile se fierbe grâu, iar capul familiei îl tămâiază şi îl binecuvântează, informează ziarulunirea.ro. Din acest grâu fiert mănâncă toţi membrii familiei, iar ce rămâne se dă în dimineaţa de Ignat păsărilor.
De Ignat se face binecunoscuta "pomană a porcului".
Se spune, în popor, că nu ai voie să faci nimic de Ignat în afară de a tăia porcul și de a cinsti acest sacrific al porcului, prin pomana porcului și printr-o masă îmbelșugată după aceea.
În vechime femeile însărcinate respectau cu sfințenie tradiția de a nu face nimic de Ignat pentru că exista superstiția că, în caz contrar, vor naşte copii cu infirmităţi. Acum, chiar și la țară, se mai fac diverse lucruri în ziua de Ignat.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cine este Înotătoarea, divinitatea care te pedepsește dacă nu respecți tradițiile de Ignat
Tot credința populară vorbește de o anume "Înotătoarea", o divinitate răzbunătoare invocată de oamenii din zona rurală, despre care se spune că i-ar pedepsi pe cei ce nu respectă tradițiile și obiceiurile de Ignat.
Se spune că ea le aplică celor care nu respectă regulile de Ignat următoarele perepse: căzături, opărit, dureri ale membrelor inferioare. Așa cum spuneam mai sus, femeile însărcinate credeau că "Înotătoarea" le va pedepsi prin nașterea unor copii cu infirmități dacă nu respectă regulile de Ignat.
În trecut se spunea despre "Înotătoare" că era o femeie bătrână, urâtă, lacomă şi cu apucături de căpcăun, care „mânca lumea”, potrivit sursei citate mai sus.