În fiecare an, la 40 de zile de la Învierea Domnului, creștinii sărbătoresc și Înălțarea. Ca oricare altă sărbătoare importantă, și aceasta este însoțită de mai multe tradiții.
Înălțarea Domnului, sărbătoarea bucuriei și a speranței
Anul acesta, Înălțarea Domnului sau Ispasul, așa cum mai este cunoscută în popor această sărbătoare, are loc astăzi, pe 10 iunie.
Această zi nu are o dată fixă în calendar, ci se sărbătorește în funcție de ziua în care cade Paștele, mai exact, la 40 de zile după Înviere.
Înălțarea Domnului este una dintre sărbătorile importante din calendarul creștin ortodox și este trecută cu cruce roșie.
Prima dată când această sărbătoare a fost menționată a fost în anul 332, în cartea intitulată "Despre sărbătoarea Paștilor", scrisă de Eusebiu din Cezareea.
Inițial, Înălțarea era sărbătorită în aceeași zi cu Rusaliile și avea loc la 50 de zile de la Paște.
Înălțarea Domnului reprezintă momentul în care Iisus, care se afla pe Muntele Măslinilor, s-a ridicat la cer și s-a așezat de-a dreapta Tatălui.
La acest eveniment au fost prezenți și Apostolii Mântuitorului, care au dus mai departe minunea Înălțării și i-au învățat pe oameni că trebuie să creadă în Iisus și să respecte poruncile, pentru a obține viața veșnică.
În popor, Înălțarea mai este cunoscută și drept Paștele Cailor. Această denumire vine de la faptul că, atunci când Maica Domnului L-a născut pe Iisus, caii au fost singurii care nu au făcut liniște.
Se spune că Fecioara Maria i-ar fi blestemat să nu fie niciodată sătui, cu excepția unei singure zile, de Paștele Cailor.
În România, Înălțarea Domnului coincide mereu cu Ziua Eroilor.
Decizia a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 și 2001.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Astfel, în această zi, în toate bisericile din țară și din străinătate se vor face slujbe pentru pomenirea celor care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă, pentru a apăra libertatea țării,
La ora 12:00 vor bate toate clopotele, în semn de recunoștință pentru jertfa eroilor.
Care sunt tradițiile și obiceiurile de Înălțare. Ce este interzis astăzi
Începând din ziua de Înălțare și până la Rusalii, toți creștinii trebuie să se salute cu "Hristos s-a Înălțat", așa cum de la Paște și până acum, s-a folosit "Hristos a Înviat".
La sate, tradițiile de Înălțare încă se respectă, așa că oamenii își pun frunze de nuc la brâu, ca să nu aibă dureri de spate și să poată munci la câmp.
De asemenea, se crede că persoanele care mor în această zi se duc direct în Rai.
Țăranii își lovesc vitele cu leuștean, ca să fie apărate de boli. Tot de Înălțare, oamenii taie puțin păr din cozile animalelor și îl îngroapă în mijlocul unui furnicar.
În acest fel, se crede că se vor naște la fel de mulți viței și miei, câte furnici sunt în furnicar.
Iată ce este interzis să faceți astăzi:
1. Femeile nu au voie să spele, să calce rufe sau să coasă.
2. Nu trebuie să faceți treabă în casă sau în gospodărie.
3. De asemenea, nu este bine nici să dați sare cu împrumut, pentru că vor rămâne vacile fără lapte.
4. După Înălțare, sătenii nu mai seamănă nimic, pentru că se spune că nimic nu mai rodește, după această zi.
5. Nu este bine să vă certați cu cineva de Înălțare, pentru că veți avea parte de supărări tot anul.
Tot astăzi, este bine să se dea de pomană lapte dulce, pâine caldă, brânză, ceapă verde și rachiu. De asemenea, este ultima zi din an în care se mai pot face ouă roșii.
De Înălțare, se pun frunze de leuștean la ferestrele casei, pentru ca relele și necazurile să stea departe de gospodăria respectivă.