În anul 2025, Paștele va fi sărbătorit în aceeași zi de către creștinii ortodocși și cei catolici, pe data de 20 aprilie. Această coincidență este una relativ rară, având în vedere diferențele de calendar care, de cele mai multe ori, duc la sărbătorirea Învierii Domnului în date diferite. Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, celebrând miracolul Învierii lui Iisus Hristos și victoria vieții asupra morții. Cu toate că semnificația religioasă este comună, tradițiile și modul în care este trăită sărbătoarea variază în funcție de confesiune, dar și de influențele culturale și regionale.
De ce coincid Paștele ortodox și cel catolic în 2025
În general, data Paștelui diferă pentru ortodocși și catolici din cauza folosirii a două calendare diferite: cel iulian în cazul ortodocșilor și cel gregorian pentru catolici. Cu toate acestea, în 2025, calculele făcute pe baza echinocțiului de primăvară și a primei luni pline ce urmează duc la aceeași zi de sărbătoare pentru ambele ramuri ale creștinismului.
Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare 2025: De ce se ține post negru în Vinerea Mare
Asemănări și diferențe între Paștele ortodox și cel catolic
Atât ortodocșii, cât și catolicii parcurg o perioadă de pregătire spirituală înainte de Paște, cunoscută sub numele de Postul Mare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Slujba de Înviere este momentul central al sărbătorii. În ambele confesiuni, credincioșii merg la biserică în noaptea Paștelui pentru a primi lumină și a vesti împreună cu ceilalți vestea cea bună: Hristos a înviat. În tradiția ortodoxă, Lumina Sfântă este adusă de la Ierusalim și împărțită în întreaga țară, fiind considerată un semn al binecuvântării divine. Catolicii aprind Lumânarea Pascală în cadrul unei slujbe solemne și emoționante, simbolizând Hristos – lumina lumii.
Obiceiuri pascale în România și în lume
În România, Paștele este o sărbătoare a familiei, a curățeniei sufletești și a tradițiilor străvechi. Oul roșu, simbol al jertfei lui Hristos și al vieții, ocupă un loc central pe masa de Paște. De obicei, ouăle se vopsesc în Joia Mare și se ciocnesc în ziua de Paște, cu formula „Hristos a înviat!” – „Adevărat a înviat!”. Mielul, cozonacul, pasca și drobul sunt preparate nelipsite, iar după o perioadă lungă de post, masa devine prilej de sărbătoare și reunire. În Transilvania, acolo unde ortodocșii, catolicii și protestanții conviețuiesc de secole, obiceiurile se întrepătrund. De Paște, fetele sunt stropite cu parfum, un gest simbolic de purificare și fertilitate, iar în unele sate, tinerii colindă din casă în casă, vestind Învierea.
În Italia, catolicii participă la procesiuni impresionante în Săptămâna Patimilor, culminând cu slujba de Paște oficiată de Papă în Piața Sfântul Petru. În Polonia, coșurile cu mâncare sunt duse la biserică pentru a fi sfințite în Sâmbăta Mare, iar în Germania și Franța, tradiția ouălor ascunse de Iepurașul de Paște este foarte iubită de cei mici.
Un Paște al unității în 2025
Faptul că Paștele ortodox și cel catolic sunt sărbătorite în aceeași zi în 2025 este un simbol al unității spirituale dincolo de diferențele liturgice. Este o ocazie rară, dar binevenită, care ne amintește că, indiferent de rit sau tradiție, credința în Învierea lui Hristos este cea care unește creștinătatea. Mai mult decât o simplă coincidență de calendar, această zi comună devine un moment de comuniune, de liniște și de speranță pentru toți cei care cred în lumina Învierii.