Traditii si obiceiuri de Rusalii. Ce nu trebuie sa faca in aceste zile de mare sarbatoare crestinii ortodocsi pentru a se feri de ghinion tot anul!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 27 mai 2018, 11:43
video Foto(4)

Astazi, la cincizeci de zile de la Invierea Domnului si la zece zile de la Inaltare, crestini ortodocsi praznuiesc Pogorarea Sfantului Duh sau Rusaliile.

Rusaliile, zile cunoscute si ca Pogorarea Duhului Sfant, reprezinta sarbatoarea crestina care comemoreaza pogorarea Sfantului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos si se celebreaza la 50 de zile dupa Invierea Mantuitorului.

Aflati laolalta, la Ierusalim, Sfintii Apostoli au primit, prin puterea Sfantului Duh, pogorat peste ei in chip de limbi de foc, harul si binecuvantarea de a fi marturisitori ai Lui Hristos Dumnezeu Celui mort si inviat a treia zi, prin vestirea Evangheliei spre a fi inteleasa de toate neamurile.

Sfanta Scriptura ne spune: “Cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti (Apostolii – n.n.) impreuna, la un loc. Şi fara de veste s-a facut din cer un vuiet ca de suflare de vant ce vine repede si a umplut toata casa unde sedeau. Şi limbi ca de foc li s-au aratat, împartite, si au sezut pe fiecare din ei. Si s-au umplut toti de Duh Sfant si au început sa graiasca în alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai.
Şi erau locuind în Ierusalim Iudei, barbati cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Şi cand s-a facut vuietul acela, s-a adunat multimea si s-a tulburat, caci fiecare îi auzea pe ei graind în limba sa. Şi erau uimiti toti si se minunau, zicand: “Iata, nu sunt oare galileeni toti acestia care vorbesc? Si cum de auzim noi, fiecare, limba noastra în care ne-am nascut? Parti si Mezi si Elamiti si cei ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudeea si în Capadocia, în Pont si în Asia, în Frigia si în Pamfilia, în Egipt si în partile Libiei cea de langa
Cirene, si Romani aflati în trecere, Iudei si prozeliti, Cretani si Arabi, îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre maretiile lui Dumnezeu!” (Faptele Apostolilor, 2, 1-11)


Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile sau Cinzecimea) este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine. În anii de început ai crestinismului, catehumenii primeau de Cinzecime botezul. În aceasta zi, casele se împodobeau cu flori si ramuri verzi, cu precadere de nuc si de tei.
Astazi, crestinii duc la biserica frunze de nuc, pe care preotii le binecuvanteaza iar credinciosii le pastreaza cu evlavie, la icoanele din casa, ca simbol al limbilor de foc, al Sfantului Duh Care S-a pogorat peste Sfintii Apostoli. Cinzecimea este, totodata, si ziua întemeierii Bisericii. Parintele arhimandrit Ilie Cleopa spunea într-una din predici: “Domnul a înviat Duminica, în ziua cea dintai a saptamanii, si tot Duminica, pe la orele noua dimineata, S-a coborat Duhul Sfant peste Apostoli, ca sa sfinteasca aceasta zi(...).
Prin limbile de foc ale Duhului Sfant s-au sfintit cei doisprezece Apostoli, s-a întemeiat în lume Biserica si urma sa se hirotoneasca diaconi, preoti si episcopi”.
De Rusalii se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn (cofe, cofaiele), împodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. În unele sate bucovinene Mosii de vara încep înca în dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor si a grindinii. Alta data, preotul si satenii ieseau în camp, în ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinti apa si a stropi campul, crezandu-se ca, astfel, nu va bate grindina.
La biserica se duc crengi de tei si frunze de nuc. Preotii le sfintesc si crestinii le pun la icoane sau streasina pentru ca se spune ca alunga spiritele rele. In popor, se mai spune ca teiul sfintit vindeca surzenia. (sursa: calendarulortodox.ro)


Ce nu trebuie sa faca crestinii ortodocsi in aceste zile de mare satrbatoare a Rusaliilor:
De Rusalii nu e bine să mergi la camp, pentru ca ielele te pot prinde si pedepsi.
Nu se intra in vie, nu se merge în locuri pustii, pe langa paduri sau fantani, fiindcă te poti intalni cu spiritele rele.
Nu se lucreaza in ziua de Rusalii. Cine va incalca aceasta regula va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinsteste si nu pretuieste cum se cuvine ziua lor.
Incepand cu ziua de Rusalii, timp de 9 săptamani, nu se vor mai culege ierburi de leac.
Nu e bine să te certi în această zi, fiindca vei fi “luat de Rusalii”.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.