Tradiții și obiceiuri de Sf. Alexandru 2024: Rugăciunea care se rostește pe data de 30 august pentru a avea noroc tot anul

Autor: Cristina Mocanu

Pe data de 30 august este sărbătorit Sf. Alexandru

Sursa: pexels.com și crestinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri de Sf. Alexandru 2024: Rugăciunea care se rostește pe data de 30 august pentru a avea noroc tot anul

Sfântul Alexandru, sărbătorit pe 30 august, este un prilej de reflecție asupra tradițiilor și obiceiurilor care ne definesc ca popor. Credincioșii îi adresează rugăciuni ocrotitorului omenirii pentru a aduce noroc și binecuvântare pe tot parcursul anului.

Cine a fost Sf. Alexandru?

Sfântul Alexandru, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, este sărbătorit cu evlavie de credincioșii ortodocși în fiecare an pe data de 30 august.

Această zi nu este doar un prilej de cinstire a unui sfânt important, dar și o oportunitate pentru a urma tradițiile și obiceiurile care ne definesc ca popor, păstrând vie legătura cu trecutul.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Alexandru, cunoscut drept „protectorul omenirii” și apărător ferm al creștinătății, a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Deși nu a fost un om învățat în știința cărților, a demonstrat o mare înțelepciune datorită harismelor sale divine.

El a apărat cu tărie credința ortodoxă împotriva ereziei lui Arie la Primul Conciliu de la Niceea și a fost ales Patriarh al Constantinopolului la vârsta înaintată de aproape 70 de ani. Sfântul Alexandru a trecut la cele veșnice la venerabila vârstă de 98 de ani, în anul 337.

Citește și: Ce obiect NU trebuie să folosească credincioșii de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul?

Tradiții și obiceiuri respectate în ziua de Sfântul Alexandru

În ziua de 30 august, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare. Conform credinței populare, această zi este una dedicată păcii, iertării și reconcilierii cu cei din jur. Se spune că toate motivele de ceartă și neînțelegeri trebuie lăsate deoparte, pentru că altfel cei implicați vor rămâne într-o stare de conflict până la sfârșitul anului.

De asemenea, este un moment potrivit pentru a oferi ajutor celor nevoiași, Biserica îndemnând credincioșii să fie milostivi față de cei mai puțin norocoși. Este important să fim atenți la nevoile aproapelui și să ne arătăm bunătatea față de cei care au avut parte de greutăți în viață.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Ce nu este bine să faci azi?

Nu se vorbește de rău – Este considerat un mare păcat să bârfești sau să critici pe cineva în această zi, iar cei care fac acest lucru riscă să aibă un an plin de ghinion.

Femeile care poartă numele sfântului nu muncesc – Se crede că femeile cu numele Alexandru sau Alexandra nu trebuie să spele haine, să facă curățenie sau alte treburi casnice în această zi.

Generozitatea – Este o zi în care actele de milostenie sunt încurajate, iar binefacerile sunt răsplătite cu noroc și binecuvântări.

Citește și: Rugăciuni scurte și ușoare pentru copii mici. Cum se pot ruga cei mici

Rugăciunea Sfântului Alexandru, aducătoare de noroc

O tradiție importantă de Sfântul Alexandru este rostirea unei rugăciuni speciale, despre care se spune că este făcătoare de minuni. Această rugăciune este menită să aducă protecție, noroc și liniște sufletească pe tot parcursul anului:

“Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă depărtez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu.”

Numele Alexandru provine din limba greacă, de la „Aleksandros”, compus din „alexo” – a apăra, a proteja, și „andros” – bărbat, om. Semnificația acestui nume este „cel care îi apără pe oameni”. Pe lângă numeroasele figuri istorice cu acest nume, inclusiv opt papi și mulți sfinți, Alexandru este un nume foarte apreciat și astăzi.

Persoanele care poartă numele Alexandru sau Alexandra sunt cunoscute pentru independența, optimismul și firea lor carismatică. Ele sunt deseori iubite de cei din jur datorită naturaleței lor, generozității și capacității de a se adapta în diverse situații.

Astfel, Sfântul Alexandru rămâne un simbol al protecției și al credinței, iar sărbătoarea din 30 august reprezintă un prilej pentru a ne reaminti de valorile tradiționale și spirituale care ne definesc ca popor. Tradițiile, rugăciunile și obiceiurile respectate în această zi aduc pace, noroc și binecuvântare celor care le urmează cu credință.

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.