Tradiții și obiceiuri de Sf. Gheorghe 2024: Ce trebuie să facă fetele care vor să își viseze ursitul în această noapte

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 apr 2024, 11:16

Tradiții și obiceiuri de Sf. Gheorghe 2024

Sursa: pexels.com

Sfântul Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe data de 23 aprilie. Ce tradiții și obiceiuri se păstrează în această zi?

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe data de 23 aprilie. Aceste este unul dintre cei mai venerați Sfinți din calendarul ortodox. Acesta este considerat a fi protectorul vegetației, al vitelor și al oilor. Iată ce tradiții sunt păstrate de Sf. Gheorghe 2024:

Cine a fost Sfântul Gheorghe?

Sfântul Mucenic Gheorghe este sărbătorit pe data de 23 aprilie, potrivit crestinortodox.ro. Acesta s-a născut în Capadocia din părinți creștini și a trăit în vremea împăratului Dioclețian (în sec.

al IV-lea). Datorită vitejiilor sale, dar și a victoriilor acesta a ajuns conducător de armată.

În anul 303, împăratul Dioclețian a început persecutările împotriva creștinilor. Au fost dărâmate lăcașe de cult și au fost interzise adunările creștinilor, iar cei care refuzau să aducă jertfe zeilor erau uciși. Totuși, deși trăia în acele zile crude, Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să își mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care a fost intemnițat.

A fost supus mai multor chinuri: lovituri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, dar nici una dintre aceste chinuri nu l-au făcut să renunțe la credința sa.

Mulți care au văzut aceste lucruri și mai ales în momentul în care au fost martori atunci când acesta a înviat un mort, au renunțat la credința păgână. Chiar și împărăteasa Alexandria, soția lui Dioclețian a ales credința creștină când a văzut aceste minuni.

Din acest motiv Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte prin decapitare, pe ziua de 23 aprilie 304.

Sfântul Gheorghe apare în icoane călare pe un cal în timp ce omoară cu sulița un balaur. Această imagine reprezintă momentul în care Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena care era terorizată de un balaur.  Acest moment este prezent și pe steagul Moldovei, aflat la Mănăstirea Zografu din muntele Athos.

Citește și: Urări de Sf. Gheorghe 2024: „La mulţi ani, fericire, împăcare sufletească, flori, iubire, sănătatea te pălească, prietenii să nu te uite şi să ai bucurii multe!”

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Gheorghe 2024

În tradiția românească, în anumite regiuni, Sfântul Gheorghe mai este cunoscut și sub numele de San-George care este considerat a fi un zeu al vegetației, al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În dimineața de 23 aprilie, bărbatul casei așează la stâlpii porților, ai caselor, ferestrelor și ușile de la grajduri, dar și la morminte ramuri verzi.

Astfel, se crede că atât animalele cât și oamenii sunt protejați de forțele malefice. Ramurile verzi erau păstrate pe întreaga durată a anului pentru a fi folosite ca leacuri împotriva bolilor.

Fetele care vor să își viseze ursitul în noapte de 22 spre 23 aprilie, trebuie să privească într-o cofa plină cu apă.

Potrivit tradițiilor, în ziua de Sf. Gheorghe, fetele trebuie să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observa care băiat va călca peste ele. Se spune că dacă flăcăii nu calcă peste aceste brazde, fetele urmează să se căsătorească în acest an. Brazdele sunt păstrate peste an pentru a se face farmece de dragoste sau pentru a fi utilizate ca remediu în ameliorarea diferitor boli.

Citește și: Ce trebuie să facă românii de Sfântul Gheorghe pentru a se proteja de spiritele rele? Tradiții și obiceiuri pentru data de 23 aprilie 2024

De asemenea, se mai spune că fetele trebuie să adune, din pădure, mătrăguna și năvalnic pentru a fi puse în pod sau sub streașina casei și astfel vor veni la ele pețitori bogați.

Se spune că în această zi nu este bine să dormi, pentru că cel care va face acest lucru va dormi tot anul.

Din păcate, în prezent dintre toate aceste obiceiuri se mai păstrează foarte puține, iar printre acestea, cel mai important obicei este acela cu împodobitul porților cu ramuri verzi.