Tradiții și obiceiuri de Sf. Ioan Gură de Aur 2024: Cei care se ceartă azi riscă să aibă parte de 13 zile de ghinion, iar cei care îl supără pe Sfânt pot avea parte de necazuri mari. Ce rugăciune este bine să citești azi pentru a fi ferit de boli

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 nov 2024, 10:51

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ioan Gură de Aur 2024

Sursa: doxologia.ro

Pe data de 13 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sf. Ioan Gură de Aur. Ce este interzis să faci în această zi Sfântă?

În fiecare an, pe data de 13 noiembrie, în calendarul creștin ortodox, este trecută, cu cruce neagră, sărbătoarea Sf. Ioan Gură de Aur. Această zi este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le păstrează cu sfințenie. Cei care se ceartă de ziua Sfântului riscă să aibă parte de 13 zile cu ghinion. Ce alte tradiții și obiceiuri se mai păstrează în această zi?

Cine a fost Sf. Ioan Gură de Aur?

În fiecare an, pe 13 noiembrie, creștinii ortodocși din întreaga lume îl cinstesc pe Sfântul Ioan Gură de Aur, o figură marcantă a Bisericii Ortodoxe, cunoscut pentru înțelepciunea și profunzimea predicilor sale. Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Ioan a fost arhiepiscop al Constantinopolului și este considerat unul dintre cei Trei Mari Ierarhi, alături de Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie Teologul.

Cunoscut sub numele de Hrisostom (în greacă „Gură de Aur”), Sfântul Ioan a fost un frecvent apărător al credinței și al valorilor morale, iar moștenirea sa continuă să inspire creștinii de astăzi.

Tradiții și Superstiții de Sfântul Ioan Gură de Aur 2024

Această sărbătoare este marcată în calendar cu cruce neagră, semn al importanței sale, iar credincioșii respectă tradițiile cu mare atenție.

Iată câteva obiceiuri de Sf. Ioan Gură de Aur pe care este bine să le respecți cu strictețe:

Este bine cunoscut faptul că cei care se ceartă pe data de 13 noiembrie riscă să aibă 13 zile de ghinion. Astfel, în această zi, se recomandă să menținem o atitudine pașnică și să evităm discuțiile aprinse, astfel încât să atragem binecuvântarea Sfântului Ioan Gură de Aur, nu necazul.

O altă tradiție din popor specifică acestei zile este cumpătarea. Se spune că nu este bine să te îndestulezi cu mâncare de ziua Sfântului Ioan, ci să mănânci doar cât este necesar. Această practică simbolizează respectul față de învățăturile de cumpătare ale Sfântului Ioan Gură de Aur.

Citește și: Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 13 noiembrie 2024: Ce trebuie să facem pentru a ne feri de ghinion?

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca o premoniție.”

De asemenea, se mai spune că în această zi, este obișnuit ca cei credincioși să dea de pomană. Participanții la slujba de Sfântul Ioan Gură de Aur duc alimente și haine pentru a fi sfințite, iar mai apoi le oferă celor nevoiași. Este un act de caritate ce simbolizează iubirea de aproapele și împlinirea unei datorii creștine.

Creștinii merg azi la biserică pentru a participa la slujba de liturghie dedicată Sfântului Ioan Gură de Aur, unde aduc merinde pentru a fi sfințite.

Acest gest este cu atât mai important cu cât marchează pregătirea pentru Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie.

Conform tradiției, achiziționarea unei cărți de rugăciuni în această zi este un gest binecuvântat. Se crede că această carte îți va lumina mintea și îți va aduce pace sufletească.

Pentru a aduce bucurie și prosperitate în casă, un obicei specific acestei zile este oferirea de fructe și dulciuri copiilor, un gest ce simbolizează bunătatea și speranța.

Este considerat nepotrivit să desfășori activități intense, să faci treburi casnice grele sau să folosești limbaj agresiv. Se spune că toate acestea pot alunga binecuvântarea Sfântului și pot atrage ghinionul în viața de zi cu zi.

Se mai spune că cei care nu păstrează tradiția Sfântului Ioan riscă să aibă parte de necazuri, să rămână infirmi, să se înece sau să aibă parte de boli crunte.

Rugăciunea către Sf. Ioan Gură de Aur care te scapă de boli și necazuri

„O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor ne­căjiți, sârguiește degrabă a ne ajuta; izbă­vește turma lui Hristos de lupii ce o ră­pesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.

Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dă­ruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înăl­țimea gândului smerit, spre slava lui Dum­nezeu și a noastră mântuire. Amin.”