Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ajutătoare a tinerilor și a bătrânilor, a fecioarelor și a mamelor, a bolnavilor și a săracilor, Sfânta Cuvioasă Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte de către români, cinstită cum se cuvine în fiecare an la data de 14 octombrie, potrivit calendarului creștin-ortodox.
Pe lângă o mulțime de rugăciuni grabnic ajutătoare și slujbe de pomenire și mulțumire care-i sunt adresate, în jurul Sfintei Parascheva există o serie de tradiții și obiceiuri populare, care s-au transmis din generație în generație.
Află ce este bine să împarți de ziua Sfintei Parascheva pentru cei trecuți în „Lumea Neîntoarcerii”, dar și ce trebuie să porți la gât ca să fii ferit de boală în tot timpul anului!
Sfânta Cuvioasa Parascheva este cinstită ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelșugare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei apărea adesea lângă râuri sau fântâni, iar apa respectiva devenea tămăduitoare.
Tradiții de Sfânta Parascheva
Sfânta care și-a dăruit toată averea săracilor, Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Vineri în tradiția populară.
Sfânta Parascheva, sfântă căreia îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase, este pomenită în fiecare an la data de 14 octombrie, potrivit calendarului ortodox.
Pe lângă o mulțime de rugăciuni grabnic ajutătoare și slujbe de pomenire și mulțumire care-i sunt adresate, în jurul Sfintei Parascheva există o serie de tradiții și obiceiuri populare, care s-au transmis din generație în generație.
Potrivit tradiției de Sf Parascheva, în gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.
Tradiția de Sfânta Parascheva spune că femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Potrivit, tradiției, Sfânta Parascheva va ocroti viitoarele mămici, iar nașterea va fi mai ușoară și fără dureri.
Tradiția de Sf Parascheva mai spune că în această zi este bine să se dea de pomană pâine din grâul nou și must, pentru pomenirea sufletelor celor trecuți în „Lumea Neîntoarcerii”.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cine împarte în ziua de 14 octombrie, atunci când se face prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, are belșug tot anul, potrivit obiceiului popular.
O altă tradiție legată de Sfânta Parascheva spune că rugăciunile închinate ei, scrise pe mici pergamente și purtate la gât, sunt apărătoare de boli pentru cine le poartă
Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare
Ziua de 14 octombrie 2022, atunci când Biserica face pomenirea Sf Parascheva, este marcată cu cruce
roșie în calendarul creștin, astfel că în această zi unele activități sunt interzise.
Potrivit preoților, de Sfânta Parascheva nu ai voie să faci niciun lucru în casă.
De Sfânta Parascheva femeile nu au voie să spele, să coasă, să măture, bărbaţii, nu au voie să lucreze la câmp sau alte astfel de activități.
Potrivit tradiției, de Sf Parascheva nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12, când se termina în cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor populare, de sărbătoarea Sf Parascheva femeile nu au voie să toarcă și să coasă, iar în cazul în care o vor face o să le iasă negi pe mâini.
Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În cazul în care muncesc, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă.
Sursă: crestinortodox.ro