Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul 2021. De câte ori pe an este sarbatorit Sfântul Ioan, denumit si ''protectorul pruncilor''

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 06 ian 2021, 16:24
Ce derivate de la Sfântul Ioan mai sunt sărbătorite pe 7 ianuarie

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021: credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care este denumit si protectorul pruncilor. Este ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în râul Iordan. Acesta este celebrat in mai multe zile de-a lungul unui an.

Conform calendarului creştin ortodox, Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit în fiecare an a doua zi după Bobotează, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Acesta mai este denumit si proctectorul pruncilor. Crestinii il celebreaza pe Sfantul Ioan de mai multe ori pe an.

În aceeaşi zi, pe 7 ianuarie, este sărbătorit şi Crăciunul pe rit vechi. Calendarul iulian este decalat cu 13 zile faţă de calendarul nostru.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul?

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut într-o familie în care tatăl său, Zaharia, era preopt, iar mama sa, Elisabeta, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut.

Prin botezarea în Iordan a oamenilor, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos.

Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau. El nu era un orator desăvârşit, dar avea darul de atrage oamenii spre el.

Viaţa şi moartea Sfântului Ioan, denumit si protectorul pruncilor

Sfântul Ioan Botezătorul era smerit şi umbla îmbrcat într-o haină aspră din păr de cămilă, iar la brâu purta o curea din piele. El se hrănea cu locuste şi miere sălbatică. Sfântul Ioan a trăit într-o peşteră, în pustietate, până a fost prins de Irod, întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului.

După cum spune Evanghelia, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la ordinele Irodiadei, care era soţia fratelui său. Aceasta a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi  îi plăcuse lui Irod, să ceară capul Botezătorului ca răsplată.

În calendarul creştin ortodox, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 29 august. Aceasta este sărbătoare care încheie anul bisericesc, deoarece pe 1 septemberie începe noul an bisericesc.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sf Ion! Care este semnificația numelui Ioan

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ioan! De cate ori pe an este sarbatorit Sf Ioan

Sărbătoarea de Sfântul Ion reprezintă încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă deschise de Sfântul Nicolae.

Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de "Înaintemergătorul Domnului” sau "Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Tradiţia spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.

Tradiţia mai spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor. Cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără malformaţii.

Se spune că această zi este una a bucuriei, iar cei care nu se veselesc în această zi vori fi trişti tot anul. Iar cei care această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi de animale sălbatice.

Citeste si: Ce nume sărbătorim de Sfântul Ion? Cui trebuie să-i urăm "La mulţi ani" pe 7 ianuarie

Cei care poartă numele de Sfântul Ioan îşi serbează onomastica în această zi

În România, o mulţime de oameni poartă numele de Ioan, dar şi derivatele lui. Peste 300.000 de femei poartă numele Ioana şi 140.000 pe cel de Ionela. De asemenea, peste 11.000 poartă numele de Nela şi peste 6.000 poartă numele Ionelia.

În cazul bărbaţilor, numele care predomină cel mai mult la noi în ţară este Ion, peste 400.000 de persoane poartă acest nume. Peste 500.000 poartă numele de Ioan, iar peste 320.000  se nume Ionuţ.

Sunt aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 ce se numesc Nelu sau Ionică.

Ce derivate de la Sfântul Ioan mai sunt sărbătorite pe 7 ianuarie

Iată care sunt cei care îşi sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Ioan:

  • Ioan
  • Ion
  • Ionuţ 
  • Ioana
  • Ionela
  • Oana
  • Nelu
  • Ivan 
  • Jana
  • Ionuţa
  • Nela
  • Onuţa
  • Ionelia 
  • Jan

Ce semnifică numele Ioan?

Numele "Ioan” vine din ebraică și înseamnă "Dumnezeu este milos”.

Sfânta Scriptură vorbeşte despre Ioan Botezătorul ca fiind Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos. El este cel care propovăduia venirea Acestuia. Și îi îndemnă pe iudei la pocăinţă.

Considerându-l prooroc, locuitorii din Ierusalim se strângeau în jurul lui pentru a fi botezaţi de el în Iordan. Ioan le cerea să-şi mărturisească păcatele şi să se pocăiască, spunându-le ca el îi botează doar cu apă, dar Cel ce va veni dupa el, adică Iisus, îi va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc. Vestind venirea Mântuitorului, Ioan spunea că Acela este mult mai mare şi mai puternic decât el.

Citeste si: Traditii de Sfantul Ion. Ce sa nu faci pe 7 ianuarie ca sa te feresti de rele

Rugăciune ce trebuie făcută de Sfântul Ioan Botezătorul

Această rugăciune trebuie rostită în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie.

"Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!”

Această rugă a fost recunosută Însuşi Mântuitorul când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: "Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”

Citeste si: Mesaje de la mulţi ani de Sfântul Ioan. Urări şi felicitări virtuale pentru sărbătoriţii din această zi

"Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin."