Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan 2022: petrecerea nevestelor, masa moașelor și Ciurica

Autor: Lavinia Medrea

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion 2022: petrecerea nevestelor, masa moașelor și Ciurica

Sursa: doxologia.ro

În fiecare an, pe 7 ianuarie, este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, care a prevestit venirea lui Mesia și L-a arătat pe Acesta oamenilor.

De Sfântul Ioan Botezătorul, existau tradiţii extrem de vechi, care s-au uitat de-a lungul timpului. Pe vremuri, ziua de Sfântul Ioan era dedicată femeilor, își lăsau soții nemâncați și se adunau la o petrecere între femei, intitulată „Iordănitul femeilor”.

Tradiții și obiceiuri Sfântul Ioan 2022

La „Iordănitul femeilor”, se mâncau bucate alese şi se beau băuturi scumpe, iar după masă, femeile începeau a se iordăni: cântau, dansau şi chiuiau toată noaptea.

Când se însenina afară, femeile ieșeau pe ulițe și amenințau bărbații pe care îi vedeau că îi vor duce la râu și îi vor arunca în apă dacă nu le aduceau un bidon cu vin.

Citeste si: Mesaje și felicitări virtuale de Sfântul Ion. SMS-uri frumoase și sincere pentru Ion, Ioana, Ionela, Oana

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O altă tradiție este intitulată „Ciurica” Femeile mergeau la biserică, stăteau la Sfânta Liturghie, iar la plecare îi „iordăneau” pe bărbați, cerându-le bani. Cu banii strânși organizau o petrecere la care nu aveau voie bărbaţii.

Tradițiile acestea semnifică faptul că ziua de Sfântul Ioan era o zi veselă, iar cei care nu petreceau erau sortiți la tristețe veșnică. 

Ce este obiceiul „mesei moașei” de Sfântul Ioan

În unele locuri, Sfântul Ioan era considerat ocrotitorul copiilor nou-născuți, astfel că avea grijă să nu fie atinși de rele, mai ales atunci când erau nebotezați. Pe vremuri, pe 7 ianuarie se făcea o „masă a moașei”. Moașa colinda pe la „nepoate”,  femeile pe care le-a ajutat să nască, pentru a le invita la o petrecere.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 7 ianuarie 2022: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Ce se face în dimineața de Sfântul Ion cu agheasma adusă de la biserică

Fiecare femeie aducea câte un dar, iar moașa rupea dintr-un colac pregătit special pentru această ocazie, împărțind câte o bucată. În funcţie de formă și mărime, bucata de colac prevestea dacă femeia va mai avea sau nu copii şi, de asemenea, divulga sexul viitorului bebeluş.