Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon. Ce este interzis cu desăvârșire să faci în această zi

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 09 sep 2021, 01:50
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Spiridon
Sursa: doxologia.ro

Astăzi este Sfântul Spiridon, o sărbătoare încărcată de tradiții și obiceiuri. Iată ce nu ai voie să faci, sub nicio formă, astăzi, ca să nu ai parte de ghinion

În fiecare an, pe data de 12 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Spiridon, considerat făcătorul de minuni. În calendar, ziua de astăzi este trecută cu cruce neagră, dar aveți voie să consumați pește, chiar dacă ne aflăm în Postul Crăciunului. 

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Spiridon

Ca și restul sărbătorilor mari din calendarul creștin ortodox, și ziua Sfântului Spiridon trebuie respectată cu sfințenie. Acesta este considerat drept unul dintre făcători de minuni ai panteonului creștin și este prăznuit în fiecare an, pe data de 12 decembrie. 

Biserica spune că Sfântul Spiridon al Trimitundei este patronul spiritual al cizmarilor, al cojocarilor și al oierilor. Se crede că are puteri miraculoase de vindecare a oricăror boli. Tocmai de aceea, sunt mai multe spitale care îi poartă numele. 

Dacă vă doriți ca Sfântul Spiridon să vă ajute, trebuie să-i respectați ziua. Așadar, nu aveți voie să spălați rufe pe 12 decembrie. De asemenea, nu este bine să faceți treabă în casă sau în gospodărie, ca să nu aveți probleme de sănătate. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Cei care trăiesc la sate nu au voie să pună vitele la treabă în această zi, pentru că riscă să atragă bolile și paguba asupra casei. Este bine ca femeile însărcinate să se roage la Sfântul Spiridon, să le ajute să nască prunci sănătoși, fără malformații. 

Cine a fost Sfântul Spiridon

Sfântul Spiridon al Trimitundei a trăit în Cipru, mai exact în Aski, în secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Constantin cel Mare şi a fiului acestuia.

Era de meserie păstor de oi. De aceea, este și considerat protectorul ciobanilor. Acesta a fost căsătorit, dar după ce soția sa a murit, a ales să se călugărească. 

Sfântul Spiridon a devenit episcopul cetății Trimitunda, de lângă Pafos. Era foarte bun prieten cu Sfântul Nicolae și a avut grijă să-i învețe pe oameni să respecte poruncile lui Dumnezeu. Este denumit și ”sfântul călător”, pentru că s-a plimbat în foarte multe locuri, pentru a răspândi cât mai bine credința în Dumnezeu. 

În timpul domniei împăratului Maximian, Sfântul Spiridon a fost arestat și supus unor chinuri groaznice. S-a stins din viață pe 12 decembrie 348, în Cipru. A fost înhumat la Biserica Sfinţilor Apostoli, din Trimitunda. Moaștele sale au fost duse însă la Constantinopol, iar în anul 1453 au ajuns în Serbia. În zilele noastre, racla Sfântului Spiridon se află în Grecia, mai exact în Kerkyra, insula Corfu. 

Se spune că în fiecare an, pe data de 12 decembrie, papucii Sfântului Spiridon sunt schimbați, pentru că se tocesc de la drumul pe care îl face Sfântul, să ducă vorbele lui Iisus Hristos în toată lumea. Mai mult, unii preoți susțin că trupul Sfântului Spiridon dispare din raclă pentru scurt timp. Atunci când se întoarce, este cald și plin de praf.