Tradiții și obiceiuri de sfinții Petru și Pavel. Ce este bine să faci în această zi

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 26 iul 2022, 18:50

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an, pe data de 29 iunie. Iată ce tradiții există cu ocazia acestei zile, dar și ce trebuie să faceți, ca să vă meargă bine tot anul.

Mâine este sărbătoare mare în calendarul creștin-ortodox. Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Sfinții Petru și Pavel, sărbătoriți împreună

În fiecare an, pe data de 29 iunie, sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel. În popor, această zi mai este numită și Sânpetru de vară.

Cei doi sfinți sunt pomeniți împreună, pentru că au fost uciși în aceeași zi, pe 29 iunie, anul 67. Se spune că cei doi Apostoli stau în Lună, Petru în partea dreaptă și Pavel în partea stângă.

De asemenea, se crede că Sfântul Petru deține cheile de la poarta Raiului și că este mâna dreaptă a lui Dunnezeu. Despre Sfântul Petru se mai spune și că el este cel care poate trimite grindina pe pământ.

Înainte de a face asta, sfântul fierbe grindina timp de 3 zile, ca să fie mai măruntă și să nu strice de tot recoltele.

În popor, oamenii cred că atunci când tună foarte tare, înseamnă că Sfântul Petru a început să fiarbă grindina.

Tot la țară, se consideră că sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel marchează jumătatea verii și ziua din care cucul și privighetoarea se opresc din cântat.

Sfântul Petru este considerat și ocrotitorul călătorilor rătăciți. Acesta pocnește din bici și transformă scânteile în licurici, care îi ajută pe cei ce nu mai știu drumul spre casă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

În special la sate, tradițiile și obiceiurile se păstrează în continuare. De ziua Sfinților Petru și Pavel, oamenii nu fac niciun fel de treabă, nici în casă, nici în curte și nici la câmp.

Mâine este bine să dați de pomană, pentru sufletele celor adormiți. Mergeți la biserică, unde se sfințesc colacii și merele, iar apoi împărțiți-le celor nevoiași. De asemenea, dați de pomană apă, vin și lapte, dar și cireșe.

Dacă pe 29 iunie va tuna sau va fulgera, se spune că nucile și alunele vor avea viermi.

În această zi, nu se pun în niciun caz capcane pentru lupi. În caz contrar, aceste animale vor ataca vitele din gospodării.

În anumite regiuni ale țării, mamele care au fete le pregătesc acestora câte un talisman, care include o pungă roșie, cu frunze de pelin și căței de usturoi. Se crede că, în acest fel, fetele vor fi apărate de farmece.

Femeile nu au voie să spele rufe, să coasă sau să facă treabă în casă. Dacă cineva toarce pe 29 iunie, colacii pe care i-a dat de pomană nu vor fi primiți de morți.

Începând de pe 29 iunie, femeile pot mânca mere. Văduvele sau femeile în vârstă nu pot face asta, decât de pe 20 iulie încolo, când este sărbătorit Sfântul Ilie.

Nu este bine nici să scuturați merii de Sfinții Petru și Pavel, pentru că veți atrage grindina.