Tradiții și obiceiuri de Ziua Morților: ce e bine să dai de pomană, ce nu trebuie să faci astăzi sub nicio formă

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 02 feb 2021, 05:35
Așa arată un cimitir de Ziua Morților

Credincioșii sărbătoresc astăzi Ziua Morților. Sărbătoarea este una foarte importantă, cunoscută și ca Sâmbăta Morților.

Ziua Morților sau Luminația este sărbătoarea în care se spune că porțile dintre cele două lumi se deschid, iar morții pot veni să ne viziteze.

Credincioșii trebuie să aibă grijă de mormintele celor adormiți în această zi, să îi cinstească așa cum se cuvine, mergând la cimitir, curățând locurile de veci și aducând flori proaspete pentru a le înmiresma și împrospăta.

Ce nu trebuie să faci de Ziua Morților

Se spune că de Ziua Morților nu e bine să primești la mormântul cuiva drag pe cineva cu care s-a certat mortul în timp ce era în viață, potrivit folclor-romanesc.ro.

Totodată, în această zi nu e bine să fii zgârcit sau egoist, fiindcă pomenirea morților înseamnă să îți iubești aproapele și să îl ocrotești. Așa că, dacă în această zi, îți cere cineva ajutorul, ar fi bine să i-l dai.

În Transilvania, datorită tradiției, Ziua Morților sau Luminația începe să se sărbătorească de pe 1 noiembrie, seara. Cimitirele încep să se lumineze de candele sau lumânări aprinse.

Luminația în Transilvania
[Sursa: adevarul.ro]

În această zi nu este bine să speli sau să muncești, potrivit credinței populare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Următoarea sărbătoare importantă de după Ziua Morților din calendarul ortodox este cea a Sfinților Mihail și Gavriil, care se serbează pe 8 noiembrie.

Ce să dai de pomană de Ziua Morților

De Ziua Morților e important să dai de pomană apă și băuturi. Se spune că morților le este sete, așa că unii credincioși duc inclusiv apă proaspătă la mormintele celor dragi adormiți.

Se spune, în credința populară, că nu e bine să dai de pomană băuturi alcoolice înaintea unei mese calde în această zi.

E recomandat să dai de pomană orice în această zi, mai ales că trebuie să fii darnic de Ziua Morților. Mâncare, băutură, chiar și haine.

De Ziua Morților se poate și glumi în cimitir, fiind singura zi în care se permite acest lucru. Se poate face acest lucru deoarece reîntâlnirea dintre morți și vii este motiv de bucurie.

În credința populară a românilor mai avem parte de o noapte a celor adormiți, cea de 29 spre 30 noiembrie, denumită și Noaptea Sfântului Andrei. Se spune că în această noapte apar strigoii, iar credincioșii se apără de spiritele rele ungând ușile și ferestrele cu usturoi.

Citeste si: Rugaciune catre Sfanta Parascheva. E bine sa o rostesti seara