Tradiții și obiceiuri în România de Moș Nicolae

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 05 dec 2023, 10:06

sf nicolae

Sursa: digi24

Pedata de 6 decembrie 2023, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin, cu o prezență deosebită în tradițiile religioase.

Sfântul Nicolae, adesea asociat cu figura generoasă a lui Moș Crăciun, este recunoscut drept ocrotitor al copiilor, în special al celor defavorizați, precum și al marinarilor, brutarilor, tinerelor fete necăsătorite și celor aflați în nedreptate.

Citește și: Idei de cadouri pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun pentru femei

Tradiții și obiceiuri în România de Moș Nicolae

Considerat un simbol al iubirii și compasiunii, Sfântul Nicolae rămâne în inimile credincioșilor ca un model de generozitate și sprijin necondiționat pentru cei aflați în nevoie.

Astfel, în fiecare an, pe această dată, tradiția creștină aduce în prim-plan comemorarea vieții și faptelor acestui sfânt iubitor, ilustrând astfel importanța valorilor umanitare și spirituale în comunitatea creștină.

În preajma nopții de 5 spre 6 decembrie, micuții își dedica cu entuziasm timpul pentru a-și lustrui cu grijă ghetuțele, așteptând cu nerăbdare sosirea veneratului Moș Nicolae și dezvăluirea surprizelor aduse. Potrivit poveștii consacrate despre Moș Nicolae, se spune că acest personaj aduce daruri dulci și fructe celor mici care s-au purtat cu bună-cuviință pe parcursul anului.

În contrast, cei care nu au manifestat un comportament demn de laudă primesc în ghetuțe nu nici mai mult, nici mai puțin decât o nuielușă, simbolizând astfel necesitatea respectării valorilor morale și disciplină în viața de zi cu zi. Această tradiție bogată în învățăminte oferă o oportunitate pentru cei mici să reflecteze asupra propriilor acțiuni și să se bucure de așteptarea magică a momentului când Moș Nicolae își face apariția cu cadourile și lecțiile sale binecuvântate.

Citește și: Sf. Nicolae 2023: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm

Legenda lui Moș Nicolae

Sfântul Nicolae s-a remarcat ca o figură profund religioasă, caracterizată de o înțelegere teologică vastă, fiind considerat un expert în acest domeniu și o persoană de o înaltă moralitate. Datorită acestei staturi spirituale, el este frecvent asociat cu apostolii lui Iisus Hristos, beneficiind de prestigiu în cadrul tradiției creștine.

Povestea despre Sfântul Nicolae include chiar afirmarea că acesta ar fi fost înzestrat de către Divinitate cu capacitatea de a realiza minuni, subliniind astfel dimensiunea extraordinară a vieții și lucrărilor sale în slujba credinței și binelui.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, moștenirea sa spirituală rămâne una impresionantă, reprezentând un model inspirațional pentru credincioși în căutarea cunoașterii teologice, virtuții morale și conexiunii profunde cu divinul.

Nașterea lui Moș Nicolae a avut loc într-o familie înstărită din orașul Patara, amplasat în provincia Lichia, regiune situată în partea asiatică a Turciei actuale. Provocând destinul său, părinții săi l-au trimis pentru a-și împlini studiile în cadrul unor prestigioase instituții de învățământ.

După această perioadă de învățare, a ales să-și dedice o bună parte din timp la Mănăstirea Patara, unde a îmbrățișat vocația preoțească, avându-l ca mentor pe unchiul său, care îndeplinea funcția de episcop. Astfel, sub îndrumarea acestuia, Moș Nicolae a crescut spiritual și aprofundat cunoștințele sale teologice, pregătindu-se pentru misiunea sa ulterioară în slujba credinței și a comunității.

După decesul părinților săi, Sfântul Nicolae a ales să nu urmeze calea dobândirii averii lăsate ca moștenire și, într-o manifestare de caritate remarcabilă, a distribuit întreaga sa avere către cei săraci. A urmat o perioadă de pelerinaj în Țara Sfântă, unde și-a consolidat trăirea spirituală. La revenire, Sfântul Nicolae s-a retras în orașul Mira, adoptând un stil de viață modest și trăind în mijlocul comunității obișnuite.

Parcursul său a luat o turnură remarcabilă atunci când, în urma unui act miraculos, el a fost ales pentru a conduce eparhia din Lichia. Această alegere a fost precedată de o minune atribuită lui, ceea ce a întărit credința în virtuțile și puterile sale spirituale. Astfel, Sfântul Nicolae a continuat să slujească credincioșii și să îndeplinească rolul său de lider spiritual cu devotament și compasiune, lăsând o amprentă puternică în istoria creștinismului.