Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce este bine să faci în prima săptămâna după Paște

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 11 apr 2022, 21:50

Ce reprezintă Săptămâna Luminată

Sursa: unsplash.com

Săptămâna Luminată este încărcată de tradiții și obiceiuri. Iată ce trebuie să faceți în zilele care urmează după Paște, ca să vă meargă bine tot anul.

Săptămâna care începe în cea de-a doua zi de Paște poartă numele de Săptămâna Luminată. Aceasta este în contrast cu săptămâna de dinainte de Paște, care se numește Săptămâna Patimilor. Perioada de bucurie și de sărbătoare se încheie după 50 de zile, când vor fi Rusaliile. 

Ce reprezintă Săptămâna Luminată

Denumirea de Săptămâna Luminată vine de la faptul că, în trecut, oamenii se botezau chiar în noaptea de Paște.

Cei care primeau Sfântul Botez erau numiți ”luminați”, iar în săptămâna care urma se îmbrăcau doar în haine albe. 

În plus, în Noaptea de Înviere, preoții rostesc: ”Acum toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ”, ceea ce anunță faptul că începe Săptămâna Luminată

Săptămâna de după Paște este una a bucuriei și tocmai de aceea, este interzis să se țină post.

Chiar și miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată sunt cu harți, adică se mănâcă de dulce. 

Oamenii cred că, începând de la Înviere și până la Duminica Tomii, adică prima duminică de după Paște, porțile Raiului se deschid. De aceea, toți cei care se sting din viață în aceste zile vor merge direct în Rai. 

În Săptămâna Luminată, credincioșii nu au voie să stea în genunchi în timpul slujbelor.

Mai mult, Ușile Împărătești stau deschise, astfel încât toți cei care merg la biserică pot privi în Sfântul Altar. 

Acest obicei amintește de ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar și de catapeteasma Templului din Ierusalim, care s-a rupt în momentul în care Iisus a fost răstignit. 

În Săptămâna Luminată, slujbele de înmormântare sunt diferite. Astfel, preoții vor cânta Canonul Învierii Domnului și ”Hristos a Înviat”, în loc de ”Veșnica Pomenire”.

Ce este bine să faceți în Săptămâna Luminată

Fiecare zi din Săptămâna Luminată are o denumire specială și vine cu tradiții și obiceiuri, păstrate de-a lungul timpului. Cel mai important lucru este acela că toți credincioșii trebuie să se salute cu ”Hristos a Înviat”, iar răspunsul este ”Adevărat a Înviat!”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, în Lunea Albă, cum mai este numită a doua zi de Paște, nu se spală, nu se calcă rufe și nu se face treabă. Finii trebuie să meargă la nași cu pască, ouă roșii și vin roșu. 

Este bine să se dea de băut rudelor și să se stropească toată casa cu aghiasmă. 

Nici în Marțea Albă nu se fac treburi în gospodărie.

Este bine să dați de pomană pasă și vin roșu, pentru sufletele celor adormiți. 

În Sfânta Mercurie, ziua de miercuri din Săptămâna Luminată, se poate începe munca la câmp, dar doar bărbații au voie să facă treabă. Se spune că este ”nunta șoarecilor”, iar dacă femeile muncesc vor atrage rozătoarele în ogradă. 

Joia Verde este ziua în care grădinile și holdele trebuie cinsitite ca atare. Cine muncește la câmp în această zi va aduce seceta în gospodăria lui. 

Este bine să se care 44 de găleți de apă și două lumânări, care vor fi aprinse la toate cele 4 capete. Se sfințește apa cu ele, iar apoi aceasta se varsă în fântână. Este un ritual pentru cei morți. 

Vinerea Scumpă sau Fântânița este zi de sărbătoare, pentru că este Izvorul Tămăduirii, un praznic închinat Maicii Domnului. În această zi, preoții sfințesc apele, iar credincioșii iau acasă Aghiasma Mică. 

Sâmbăta Luminată este singura zi de sâmbătă din an în care nu se fac parastase. Ultima zi din Săptămâna Luminată este Duminica Tomii sau Paștele Mici, cum mai este cunoscută în popor. 

În această zi se pomenesc morții și se dă de pomană.