Vinerea Mare mai este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor. Prin slujbele ținute în această săptămână, biserica ne aduce aminte de patimile Mântuitorului, ce a fost scuipat, batjocorit și răstignit între doi tâlhari, astfel această zi poartă numele de Vinerea Patimilor.
Ce semnifică Vinerea Mare dinaintea Paștilor?
Vinerea Mare se mai numește Vinerea Seacă, pentru că femeile în vârstă de la sat țineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică.
În Vinerea Patimilor se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Domnului Iisus Hristos. Credincioșii trec pe sub acest epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă.
Enoriașii respectă această zi de doliu cu sfințenie în cinstea Mântuitorului, astfel în Vinerea Mare este cinstită prin participarea la Prohodul Domnului, slujbă care se ține în toate bisericile creștine în această seară.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Patimilor
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este zi de doliu pentru creștinii de pretutindeni, în această zi Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, astfel enoriașii cinstesc această zi prin diferite tradiții și obiceiuri pe care le respectă
cu strictețe.În Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici și să folosești oțet, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet.
Vinerea Patimilor este zi aliturgică, adică nu se săvârșesc niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. În această zi se scoate Sfântul Epitaf din altar și se așează în mijlocul bisericii.
Scoaterea Sfântului Epitaf din altar semnifică coborârea de pe Cruce a lui Iisus Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.Tradiția spune că cei care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i doare capul, mijlocul și șalele în timpul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor mai avea probleme cu ochii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor.
Dacă te scufunzi în Vinerea Mare în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul.
Femeile nu umplu borș în această ziua, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul;
Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului;
În Vinerea Mare femeile nu cos, ca nu cumva să orbească;
Femeile nu torc, nu țes și nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.
Citeste si: Tradiții și Superstiții de Paște. Ce este bine să faci în Joia Mare pentru un an liniștit sufletește