Tradiții și obiceiuri mai puțin știute ale evreilor: de ce nu vor să numere niciodată bani în public

Author: Elena Padure
Actualizat: 23 iul 2022, 01:30

Unii evrei se abțin să numere în public, potrivit unei tradiții străvechi. Iată care sunt alte obiceiuri specific evreiești.

Există nenumarate obiceiuri religioase evreiesti, pe care adepții religiei le respecta cu strictete si care ii face total diferiti de alte popoare. Aceste tradiții includ și faptul că unii evrei se abțin să numere, mai exact să folosească cifre, în public.  

Tradiții evreiești. De ce unii evrei evită să numere bani în public?

Suprestiția pornește de la recensământul realizat în timpurile biblice. În Tora, copiii lui Israel sunt numărați de mai multe ori, de fiecare dată la ordinul lui Dumnezeu.

Regele David, în 2 Samucl 24, a ordonat un recensământ neautorizat, rezultatul fiind pedeapsa divină care a dus la o ciumă care a ucis nu mai puțin de 70.000 de oameni. 

Mai apoi, după moartea lui Solomon, statul a fost împărțit în regatele Iudeea și Israel.

Regele Asiriei a cucerit Israelul și l-a distrus în anul 733, trimițându-i pe mare parte din evrei afară din Regat.

Această tradiție nu are o explicație exactă în Tanahul ci mai degrabă a rămas în obicei evreilor de-a lungul timpului. Când se verifică dacă sunt destui oameni pentru minian, se obișnuiește să se folosească un verset din Psalmi, alcătuit din zece cuvinte în ebraică. „Mântuieşte poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta; veghează-i pe ci şi-i ridică pentru totdeauna”.

În cazul unui ritual, există și obiceiul care pronunță în indiș: nişt ein, nişt ţvei şi aşa mai departe, ceea ce înseamnă „nici unul, nici doi…”, ca un mod de a pretinde că, de fapt, nu se face o numărătoare propriu-zisă.

Citeste si: Uita ce stiai despre imaginea lui Iisus! Expertii i-au reconstruit chipul iar imaginea e neasteptata. Nu arata DELOC asa cum ai fost invatat sa crezi

Obiceiuri religioase evreiești

În tradiția evreiască se foloseste calendarul Gregorian, iar anul nou incepe pe data de 4 septembrie seara si tine pana in 6 septembrie, coform e-stireazilei.ro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pentru evrei, anul nou rprezinta momentul intalnirii cu  Dumnezeu, in care sunt chemati la judecata pentru a da socoteala fiecare de faptele sale. Atunci se crede ca Dumnezeu se aseaza pe tron, asculta cu atentie apoi decide pentru fiecare om daca este iertat sau nu.

Existe, de asemenea, obiceiul de a cere iertare de la toti cei carora considera ca le-au gresit, indiferent ca este vorba despre membrii familiei, prieteni sau cunoscuti, este respectata de catre evrei. Ei considera ca aceasta cerere de iertare face parte din datoria lor morala.

Este specific ca orice sarbatoare sa tina 2 zile. Indivizii religiosi pastreaza data calendarului iudaic, deoarece acestia il considera sfant.

In cazul nuntilor, traditia cere ca la o ceremonie sa fie prezent un minian. Un minian reprezinta congregaţia, iar prin prezenta lor se confera ceremoniei un plus de solemnitate.. Astfel, ceremonia este transformata dintr-o sarbatoare privata intr-una publica.

La evrei, nu se fac nunti in zilele intermediare din timpul sarbatorilor de Pesah si Sucot. Aceste date sunt pconsiderate zile de semisarbatoare, de bucurie intense in care se rostesc rugaciuni in sinagoga. Ei considera ca nu pot fi sarbatorite in acelasi timp doua bucurii.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de 25 martie. Ce este bine să faci în această zi pentru liniștea sufletului

Astfel, tradiția spune ca o nunta trebuie sarbatorita in alta zi, nu in perioada sarbatorilor de Pesah şi Sucot. Traditii si obiceiurile religioase evreiesti arata cum poporul evreu isi respecta sarbatorile si care sunt conceptele lor fata de viata si spiritualitate.

Citeste si: Ce se dă de pomană de Buna Vestire. Aceste alimente sunt donate cu precădere în această zi