Tradiții și obiceiuri pe 12 octombrie, de Mucenicii martirizați: De ce nu este bine să te cerți si ce pățesc cei care îi supără pe Sfinții Mucenici

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 nov 2024, 10:13

Tradiții și obiceiuri Tradiții și obiceiuri pe 12 octombrie, de Mucenicii martirizați pe 12 octombrie, de Mucenicii martirizați

Sursa: pexels.com

De ce nu este bine să te cerți azi, 12 noiembrie, de ziua Sfinților Mucenici martirizați?

Ziua de 12 noiembrie este o zi plină de tradiții și obiceiuri, mai ales că este sărbătoare cu cruce neagră, o zi în care sunt sărbătoriți mai mulți Sfinți Mucenici. Printre aceștia sunt omagiați Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Care este motivul pentru care nu este bine să te cerți astăzi?

Cine au fost Mucenicii martirizați care sunt sărbătoriți azi, 12 noiembrie?

Pe data de 12 noiembrie în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Atanasie Todoran, iar odată cu el și Sfinții Mucenici Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu.

Acești Sfinți Mucenici au fost canonizați în data de 22-24 octombrie 2007 și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a ales data de 12 noiembrie pentru ca aceștia să fie sărbătoriți în fiecare an. Proclamarea oficială a canonizării a avut loc pe data de 11 mai 2008, la Mănăstirea Slava.

Despre Sfântul Atanasie Todoran se cunoaște faptul că s-a născut în satul Bichigiu, pe Valea Salautei și provine dintr-o familie simplă de țărani, înrudite cu strămoșii cunoscutului poet George Coșbuc.

Încă din tinerețe, acesta a făcut parte dintr-un regiment care era așezat în apropiere de Viena, dar din cauza că i-a fost amânată eliberarea, acesta a decis să dezerteze, lucru pentru care a avut de suferit la bătrânețe, atunci când a stat închis mai mulți ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței.

După ce acesta a fost eliberat, a decis să se întoarcă în Bichigiu, satul natal. Aici Sfântul Mucenic a fost nevoit să își îngroape fiul.

Citește și: Tradiții și superstiții de Sf. Atanasie Todoran 2024: Ivan cel Milostiv aduce zăpada azi, iar cei care pleacă la drum lung riscă să rămână înzăpeziți. Rugăciunea pentru femeile care nu pot rămâne gravide

În perioada 1761-1762, împreună cu mai mulți fruntași, au tratat cu guvernul de la Viena militarizarea a 21 de comune din Valea Bichigiului, Salautei și a Someșului Mare.

Sfinții Mucenici au cerut ca odată cu înființarea regimentului de graniță, românii să nu fie obligați să renunțe la credința creștină, deoarece de ani de zile românii din Transilvania erau siliți să renunțe la credință.

Pe data de 12 noiembrie 1763, a avut loc executarea celor vinovați pentru revoltă. Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Mucenic Atanasie Todoran a fost frânt cu roata de sus în jos, iar capul i-a fost legat de o roată, "pentru ca i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc...”

- după cum se arăta în sentința de condamnare.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Odată cu martirizarea Sf.

Atanasie Todoran, au mai fost martirizați și Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra si Vasile Oichi din Telciu, alte 15 persoane fiind supuse bătăilor cu vergi; mulți dintre cei bătuți au murind din cauza loviturilor.

Tot azi este sărbătorit și Sfântul Ioan cel Milostiv, care a trăit în perioada împăratului bizantin Heraclie, care a ales să se călugărească după moartea soției și a copiiilor săi. Mai târziu, acesta a fost ales patriarh al Alexandriei.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mucenici martirizați

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor din popor, se spune că azi nu ai voie să te cerți, să te superi sau să bârfești deoarece riști să îi superi pe Sfinții Mucenici martirizați.

Tot azi, Sfântul Ioan cel Milostiv aduce cu el prima zăpadă și se spune că dacă un pițigoi va zbura în dreptul geamului va ninge în curând, iar dacă zăpada este ca o pulbere, iarna va fi una geroasă.

De asemenea, se mai spune că azi nu este bine să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

Femeile care își cumpără pantofi, pe data de 12 noiembrie, vor avea parte de dificultăți în viața personală. Tot azi, ar fi bine să nu plecați într-o călătorie lungă pentru că Sfinții Mucenici martirizați se vor supăra și riscați să rămâneți înzăpeziți.

Citește și: Ce nu este bine să faci pe 12 noiembrie, sărbătoare mare în calendar. Certurile sunt interzise. O bârfă aduce 100 de necazuri asupra ta

Femeile care nu pot avea copii se pot ruga azi Sfinților Mucenici pentru a da naștere de prunci.

Astfel, Sfinții Mucenici Martirizați, sărbătoriți azi, 12 noiembrie, vin cu o serie de tradiții și superstiții pe care creștinii ortodocși le păstrează și le țin cu strictețe din moși și strămoși pentru a nu îi supăra pe Mucenici.