Sfânta Muceniță Ecaterina este pomenită în fiecare an la data de 25 noiembrie, zi ce este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce neagră. Credincioșii au dezlegare la pește în această zi de sărbătoare, însă sunt încurajați să respecte și mai multe tradiții și obiceiuri, astfel încât să țină departe necazurile și ghinionul.
Tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea de pe 25 noiembrie
În ziua în care este pomenită Sfânta Muceniță Ecaterina se respectă nenumărate tradiții și obiceiuri, astfel încât să țină departe necazurile și ghinionul și să atragă noroc pe toate planurile. În tradițiile populare, fetele nemăritate țineau post în ziua în care este prăznuită Sfânta Muceniță Ecaterina, în cazul în care acestea își doreau să își găsească jumătatea.
Și femeile ce au probleme în căsniciile lor sunt încurajate să țină post, astfel încât să poată rezolva conflictele și obstacolele puse în fața relației.
Fetele nemăritate din Franța primesc ca și cadou bonete în culorile galben și verde de la prieteni, ce semnifică credința pe care o aveau și înțelepciunea pe care acestea o aveau în comun. Aceste bonete sunt purtate pe parcursul zilei de 25 noiembrie de către femei, adesea în cadrul paradelor organizate în această zi de sărbătoare.
Citește și: Tradiții și obiceiuri pe 22 noiembrie. Creștinii pot rămâne fără avere dacă fac acest lucru
Rugăciunea făcătoare de minuni către Sfânta Muceniță Ecaterina
„O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora.
Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc”, ,,veşminte albe” spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie” pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.
Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului.
Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului. Amin!”