Babele se numără printre vestitorii primăverii, astfel că, în fiecare an, acestea se aleg la începutul lunii martie. Iată care sunt zilele din calendar în care se aleg babele, ce semnificație au, de fapt, aceste personaje și la ce trebuie să fie atenți românii în momentul în care își aleg baba.
Când se aleg „babele” în 2022? Tradiții și obiceiuri la începutul primăverii
La începutul fiecărei primăveri se spune că fiecare persoană trebuie să își alegă câte o babă.
Babele mai sunt cunoscute sub denumirea de Zilele Dochiei și trebuie alese în intervalul 1-9 martie.
Dacă vremea e capricioasă, atunci persoana care și-a ales baba în ziua respectivă va mai întâmpina dificultăți în timpul anului și se mai poate confrunta cu probleme.
Mai mult, vremea din ziua babei nu arată doar cum va fi anul, ci se spune că oferă indicii și despre personalitatea celui care a ales-o.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cum se aleg, de fapt, Babele? Există două modalități
Atunci când vine vorba despre alegerea Babelor, românii au la dispoziție două variante. Prima și cea mai des întâlnită este cea în care fiecare persoană își alege, la întâmplare, o zi din perioada 1-9 martie.
O a doua modalitate este alegerea Babei în funcție de ziua nașterii. Pentru cei care s-au născut în intervalul 1-9, atunci lucrurile sunt simple, ziua de naștere fiind baba lor.
Citeste si: Ce înseamnă, de fapt, dacă plouă, e soare, sau ninge de ziua ”babei” tale. Ce spune legenda
Cine au fost Babele? Legenda Babelor
Tradiția populară spune că Babele erau femei puternice, care cunoșteau foarte multe informații și care puteau face predicții meteorologice.
Există și o legendă a babelor, aceasta fiind strâns legată de Baba Dochia. Se spune că Baba Dochia avea un fiu, pe nume Dragobete. Când acesta a crescut, i-a adus mamei lui acasă o noră. Baba Dochia nu a putut accepta acest lucru, fapt care a determinat-o să îi facă viața grea. Într-o zi, Baba Dochia i-a dat tinerei un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să o spele, spunându-i acesteia să nu se întoarcă acasă până ce lâna nu este albă. În zadar a încercat tânăra să spele lâna, culoarea acesteia rămânând neschimbată. În acel moment, legenda spune că Iisus Hristos i s-a arătat și i-a dăruit o floare roșie cu care să spele lâna. Imediat după acest moment, lâna neagră a devenit albă, iar fata s-a întors fericită acasă. Baba Dochia s-a înfuriat peste măsură și a plecat în căutarea primăverii, purtând pe ea 9 cojoace. Vremea călduroasă a făcut-o pe Baba Dochia să își dea jos toate cojoacele în timpul călătoriei. După ce a renunțat și la ultimul cojoc, iarna s-a întors, iar Baba Dochia a înghețat.
Citeste si: Babele. Ce înseamnă, de fapt, dacă plouă de baba ta